Nieuws - Zal de volgende Xbox crypto ondersteunen?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Zal de volgende Xbox crypto ondersteunen?

NFT
Will the next Xbox, support crypto?

58 miljoen spelers, honderden games en misschien binnenkort: crypto. Dat zijn de plannen van Xbox en zijn concurrenten, van Playstation tot "Fifa".

58 miljoen spelers wereldwijd, een catalogus van honderden games en binnenkort: cryptocurrencies? Dat blijkt uit kortgeleden gelekt te zijn. Volgens Forbes is Microsoft blijkbaar van plan om de volgende Xbox te leveren met ondersteuning voor de Bitcoin en andere cryptocurrencies. De lekken werden onthuld in de loop van een rechtszaak. Toch moeten ze met een korreltje zout genomen worden. Xbox CEO Phil Spencer verklaarde op Twitter:

"Het is moeilijk om het werk van ons team op deze manier te delen, omdat er zoveel veranderd is en er zoveel is om enthousiast over te zijn, nu en in de toekomst. We zullen de echte plannen delen wanneer we er klaar voor zijn."

Phil Spencer, op X

Microsoft en blockchain, een moeilijk fenomeen tot nu toe: Bill Gates heeft niets met cryptocurrencies, behalve dat hij er sceptisch over is. En Phil Spencer is in het verleden ook heel voorzichtig geweest over crypto. Spelen om te verdienen en NFT's? Voor hem altijd en tot op de dag van vandaag: boven alle speculatie en uitbuiting. Daarmee zit hij op één lijn met het gros van de industrie: Minecraft verbood onlangs het delven van Bitcoin in het spel. Sommige ontwikkelaars tekenden een petitie tegen NFT's. Bij Ubisoft gingen ze de barricaden op tegen de plannen van hun bazen ("klote Management"). Wie cryptoplannen zaait, oogst meestal: kolossale bulshitstorms van alle kanten in de industrie.

Maar er zijn tekenen van een voorzichtige verandering. Electronic Arts wil naar verluidt NFT's integreren in zijn sportgames ("Fifa"). Zynga ("Farmville") werkt aan een Web3 mobiel spel. Sony ("Playstation") werkt aan zijn eigen blockchain en noemt het de "fundering voor de digitale toekomst".

Square Enix gaat helemaal voor crypto

En Square Enix, een van de grootste videogamebedrijven ter wereld (waaronder "Kingdom of Hearts" en "Final Fantasy") is al maanden bezig met het omzetten van zijn bedrijfsmodel naar blockchain, metaverse en NFT's. Ze hebben hiervoor bijna voor 50 miljoen euro verkocht. Daartoe hebben ze vorig jaar bijna 50 gamemerken verkocht, waaronder het legendarische "Tomb Raider". Een Web3-gamingplatform en de eerste blockchaingames worden in 2024 uitgebracht.

Als Microsoft daadwerkelijk de stap zou zetten, zou dat een enorm signaal zijn aan de industrie en een eerbetoon voor crypto. De reactie van Phil Spencer op de lekken suggereert dat de plannen over dit onderwerp nog kunnen veranderen of intussen al veranderd zijn. De volgende generatie Xbox wordt pas in 2028 verwacht.

Of Bitcoin, NFT's en andere cryptocurrencies er dan op te vinden zullen zijn, hangt af of de concurrentie erin slaagt om de acceptatie van crypto in gaming te vergroten. En dus van de vraag: dient de technologie alleen speculatie en verrijking of bevordert het daadwerkelijk plezier? Tot nu toe ontbreekt het bewijs nog.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven