Nieuws - Worldcoin lanceert zijn eigen blockchain

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Worldcoin lanceert zijn eigen blockchain

Worldcoin (WLD)
Blockchain/Technologie
Worldcoin lanceert zijn eigen blockchain

Het cryptoproject Worldcoin kondigt zijn eigen blockchain aan. De overstap naar de World Chain zal in de zomer plaatsvinden. De achtergrond.

Bijna geen enkel ander cryptoproject heeft zo geprofiteerd van de hype rond AI als Worldcoin, dat wordt gesponsord door OpenAI-baas Sam Altman. Het bood een technisch antwoord op de uitdagingen die de vooruitgang van kunstmatige intelligentie met zich meebracht: Een systeem dat onderscheid maakt tussen mens en machine. Een World ID dat dient als identiteitskaart en als portemonnee - voor de cryptocurrency Worldcoin. Tot dusverre heeft het project geleund op de Ethereum-blockchain, specifiek de laag 2-blockchain Optimism. Maar, zoals het Duitse BTC-ECHO van tevoren heeft vernomen, wordt er deze zomer overgeschakeld op de aankomende World Chain. Dit is ook toegewijd aan het principe: mensen eerst.

Mensen tegen bots

"World Chain is een nieuwe blockchain ontwikkeld voor mensen," kondigt Worldcoin zijn nieuwe blockchain aan. Je zou kunnen vragen: voor wie anders? Maar veel van de cryptoruimte draait nu automatisch, via bots. Dit is waar de hefboomwerking moet worden toegepast: "Geverifieerde mensen krijgen voorrang op bots en krijgen een quotum van gas voor incidentele transacties", zegt Worldcoin.

Bots worden eigenlijk steeds meer een probleem. De capaciteiten van een blockchain zijn beperkt. Als ze volledig worden benut, stijgen de kosten. Worldcoin schat het aandeel van bots in blockchaintransacties op "maximaal 80 procent". Dit omvat een groot aantal "onproductieve bots", bijvoorbeeld voor "airdrop farming". In de toekomst zullen transacties gemaakt door "geverifieerde mensen voorrang krijgen voor snellere bevestigingstijden" via de World ID.

Verandering in de zomer

Worldcoin draait momenteel op het Optimism Network, een schaalbare oplossing voor het Ethereum-netwerk. Maar de ruimte wordt krap: "Transacties door Worldcoin-gebruikers zijn momenteel goed voor ongeveer 44 procent van de OP Mainnet-activiteit, waardoor het de grootste toepassing op het netwerk is", aldus Worldcoin. Op piekmomenten is het aandeel "vaak meer dan 80 procent". Gezien deze groeisnelheid is het tijd om "over te stappen naar een dedicated netwerk".

Het project heeft vooraf niet al te veel technische informatie vrijgegeven. "Het netwerk zal diep geïntegreerd zijn in het Worldcoin protocol", zegt het, "om de groei te versnellen en gebruik te maken van World ID's Proof of Personhood". Het is ook "beveiligd door Ethereum als L2 en ontworpen voor schaalbaarheid naast het superchain ecosysteem". Worldcoin benadrukt dat de blockchain openbaar en open-source zal blijven en "uiteindelijk onafhankelijk beheerd zal worden door de gemeenschap". De lanceringsdatum wordt "deze zomer verwacht".

Blockchain om aan de vraag te voldoen

De overstap naar een eigen blockchain wordt dan ook vooral verwacht om de groei te stimuleren. Door de capaciteiten uit te breiden, zouden gebruikers profiteren van snellere en goedkopere transacties. De World Chain zal "het voortouw nemen in het schalen en decentraliseren van het layer 2-paradigma op Ethereum naast het superchain-ecosysteem", aldus Worldcoin.

Het verklaarde doel: "apps die zijn ontworpen om nuttig te zijn in het dagelijks leven". World Chain is ontworpen als een "ecosysteem van gedecentraliseerde financiële en identiteitsapps" die "gericht zijn op de voordelen voor het dagelijks leven". Dit omvat transacties met Worldcoin en stablecoins, maar ook functies zoals lenen en ruilen.

Tien miljoen registraties

Dankzij de mediahype rond ChatGPT en zijn mentor Sam Altman kende Worldcoin een snelle start. Na minder dan een jaar op de markt hebben volgens Worldcoin meer dan tien miljoen mensen zich geregistreerd voor een World ID. Het fungeert als een soort digitale identiteitskaart die ook als portemonnee wordt gebruikt. Er zijn nu 75 miljoen transacties uitgevoerd. Vijf miljoen gebruikers hebben de World ID "geverifieerd met een bol".

De wereldwijde verzameling van biometrische gegevens betekende echter dat het project vanaf het begin werd bekritiseerd. Zorgen over een gebrek aan gegevensbescherming hebben ertoe geleid dat het project in sommige landen onder de loep is genomen. In Frankrijk, Spanje, Argentinië, Kenia en Hong Kong wordt het cryptoproject van OpenAI CEO Sam Altman onder de loep genomen wegens overtreding van de wetten op de gegevensbescherming. In Duitsland is het Beierse Staatsbureau voor Toezicht op Gegevensbescherming bezig met een onderzoek.

Worldcoin reageert op kritiek

Dit waren problematische ontwikkelingen voor de externe perceptie van het project. De druk nam toe. Dit is waarschijnlijk de reden waarom Worldcoin onlangs "een optie introduceerde om de World ID te verwijderen", zoals Tim Wybitul, Partner bij Latham & Watkins, die Worldcoin vertegenwoordigt in onderhandelingen met gegevensbeschermingsautoriteiten, uitlegt aan BTC-ECHO. Volgens Wybitul is dit "een belangrijke stap in de richting van de best mogelijke gegevensbescherming en zeer uitgebreide gebruikerscontrole".

Dit is gedaan in overleg met gegevensbeschermingsautoriteiten zoals het Beierse Staatsbureau voor Toezicht op Gegevensbescherming, legt Wybitul uit. "Het weerspiegelt Worldcoin's sterke betrokkenheid bij het verbeteren van de keuze en controle van consumenten over hun gegevens en het waarborgen van de naleving van de principes van de Algemene Verordening Gegevensbescherming van de EU". Dit omvat ook "de optie om de iriscode permanent te verwijderen".

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven