Nieuws - Wat als Wall Street Bitcoin gaat kopen?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Wat als Wall Street Bitcoin gaat kopen?

Dit is hoeveel Bitcoin Wall Street kan kopen

BlackRock, Fidelity en Co. veroveren de markt met hun ETF-aanbiedingen. Maar is er wel genoeg Bitcoin om aan de explosieve vraag te voldoen?

BlackRock heeft de kroon op het werk gezet met zijn Bitcoin Spot ETF. Bitcoin staat in het groen en beleggers hopen op een explosie van de marktkapitalisatie. Immers, als de vijf grootste vermogensbeheerders ter wereld slechts één procent van hun kapitaal (zo'n 250 miljard US dollar) in Bitcoin zouden steken, zou de hele cryptomarkt daarvan profiteren. Bitcoin is echter beperkt tot slechts 21 miljoen eenheden. Dus terwijl de vraag blijft stijgen, is het aanbod enorm beperkt - vooral omdat veel ervan al in handen is van hodlers.

Omdat het om een spot ETF gaat, moeten BlackRock, Fidelity en co. de Bitcoin die ze in bewaring hebben fysiek afdekken. Hier komt het probleem om de hoek kijken: omdat zelfs cryptobeurzen maar een beperkt aantal Bitcoin hebben, krimpt het aanbod, terwijl de vraag misschien nog niet gedoofd is. Maar het zal waarschijnlijk nog wel even duren voordat de Amerikaanse effectentoezichthouder SEC ETF-aanvragen goedkeurt. De beslissingen van de SEC kunnen gevolgen hebben voor de liquiditeit van Bitcoin.

Liquiditeit van Bitcoin

Liquiditeit beschrijft de mogelijkheid om Bitcoin snel en bijna zonder prijsverstoringen om te zetten in een andere activaklasse. Voorbeeld: stel je hebt een hele Bitcoin in bezit en je wilt deze verkopen. In een liquide markt kan je Bitcoin zonder grote problemen en met minimale prijsschommelingen verkocht worden. Want: in de regel zijn er genoeg kopers die bereid zijn om Bitcoin te kopen tegen een eerlijke prijs. In een illiquide markt is het daarentegen moeilijker om een koper te vinden. De lage vraag betekent dat de Bitcoin tegen een lagere prijs verkocht moeten worden.

De liquiditeit van een markt wordt vaak bepaald door het handelsvolume. Hoe hoger het handelsvolume, hoe liquider de markt. Op dit moment is het handelsvolume van Bitcoin 16,2 miljard US dollar. Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar is er een duidelijke daling te zien. Dus hoe liquide is Bitcoin op dit moment? Kunnen BlackRock en Co. wel genoeg Bitcoin kopen?

Bitcoin: is de liquiditeit voldoende?

In totaal worden er meer dan vier miljoen Bitcoin aangeboden, waarvan iets minder dan 75 procent op korte termijn beschikbaar is. Dat is nog altijd 124 miljard dollar die de grootste vermogensbeheerders ter wereld zouden kunnen investeren. Daarna wordt het krap: ongeveer 15,2 miljoen Bitcoin zijn illiquide. Dit betekent dat investeerders niet zo snel afstand doen van hun vermogen.

Op dit moment is er duidelijk een afname van het aanbod te zien. Op basis van gegevens van Glassnode is het bovendien mogelijk om bepaalde momenten te identificeren die verantwoordelijk waren voor de daling van de liquiditeit. In het verleden bijvoorbeeld de ineenstorting van FTX in november of de rechtszaak tegen Binance begin juni.

Beide gebeurtenissen leidden tot een verlies aan vertrouwen. Veel beleggers trokken vervolgens hun kapitaal terug van de exchange naar bijvoorbeeld een eigen cryptowallet. Als gevolg daarvan is de liquiditeit verder afgenomen. Om in de toekomst het doel van een Bitcoin spot ETF te vervullen, zullen BlackRock en co. moeten investeren in Bitcoin. Als het geld op de traditionele manier de markt instroomt, is een prijsstijging praktisch onvermijdelijk.

BlackRock en particuliere beleggers vechten om Bitcoin

De bekende crypto-beroemdheden rekenen in ieder geval op een prijsstijging, waaronder Gemini-oprichter Cameron Winklevoss en Bitcoin bull Michael Saylor. De laatste vreest dat particuliere beleggers worden weggedrukt door de stijgende institutionele vraag. Crypto-analist Anthony Pompliano verwacht daarentegen een touwtrekkerij tussen de twee partijen:

We hebben instellingen en particulieren zien vechten om hun deel te krijgen van de 21 miljoen Bitcoin. De particuliere belegger loopt al 15 jaar voorop en heeft alle Bitcoin verzameld die in omloop is gebracht.

Anthony Pompliano

Als "Wall Street en BlackRock deelnemen aan de markt" zou Bitcoin "erg illiquide" kunnen worden omdat particuliere handelaren "niet willen verkopen aan Wall Street", zegt Pompliano. Het enige dat kan bewegen in dit constante systeem, zegt hij, is de prijs.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven