Nieuws - Wat zou er gebeuren als BlackRock en Co. met 1% van hun vermogen in BTC stappen?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Wat zou er gebeuren als BlackRock en Co. met 1% van hun vermogen in BTC stappen?

Wat zou er gebeuren als BlackRock en Co. met 1% van hun vermogen in BTC stappen?

Hoe hoog kan de Bitcoinprijs nog stijgen? De nieuwe golf van Bitcoin ETF-aanvragen van Wall Street-giganten zoals BlackRock zet je opnieuw aan het denken.

Wie kent het niet? Als belegger is het heel verleidelijk om na te denken over welke prijzen de overeenkomstige onderliggende waarde zou kunnen bereiken als een bepaalde gebeurtenis zich voordoet. "Wat als ..." is een formulering die vooral in de cryptosector vaak wordt gebruikt. Hoewel dit altijd met een korreltje zout moet worden genomen, willen we in dit artikel juist deze vraag stellen. Immers, met de vele Bitcoin spot ETF aanvragen van zwaargewichten als BlackRock komt een dergelijk scenario steeds dichterbij.

Disclaimer: Dit artikel is absoluut geen advies, slechts een 'wat als....' en biedt geen garantie voor de toekomst. Het is daarom geen aanbeveling om te kopen of te verkopen. Neem onderstaande tekst dan ook met een korreltje zout. En vergeet niet: doe altijd je eigen onderzoek!

Dit is hoe groot BlackRock en Co. zijn.

Met BlackRock (US$9,09 biljoen aan activa onder beheer, AuM) heeft 's werelds grootste vermogensbeheerder een Bitcoin ETF-aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Het gerucht gaat dat 's werelds nummer drie, Fidelity Investments (US$4,28 biljoen AuM), ook flirt met een Bitcoin ETF. Er is nog geen officiële bevestiging, maar Fidelity bevestigde zijn interesse in crypto vorige week nog met een investering in EDX, een nieuwe cryptobeurs.

Geen gerucht daarentegen zijn de Bitcoin ETF-aanvragen van Invesco (US$1,48 biljoen AUM) en van Wisdom Tree (US$90 miljard), die ook een aanvraag hebben ingediend voor een spot ETF voor de cryptocurrency. Ter vergelijking: het bruto binnenlands product van de op drie na grootste economie ter wereld, Duitsland, is slechts 4,26 biljoen dollar (vanaf 2021).

Dus als slechts een fractie van het geld dat daar vastzit in fondsen en ETF's zou worden omgeleid naar Bitcoin, zou dat een aanzienlijk effect kunnen hebben op de Bitcoinprijs.

Goud ETF's als rolmodel

Er zijn goede redenen voor dit argument. Dit scenario deed zich immers voor bij de uitgifte van goud ETF's in 2004. De lancering van de eerste goud ETF's veroorzaakte een goudrally. Terwijl de goudprijs in november 2004 nog op 400 US dollar stond, was dat in 2006 al 600 US dollar en twee jaar later, in 2008, zelfs 800 US dollar. De goudrally was nog lang niet voorbij en bereikte zijn tijdelijke piek in 2011, op bijna 2.000 US dollar. De ETF-constructie maakte goud gemakkelijker en goedkoper toegankelijk voor veel beleggers, wat onder andere de prijsstijgingen in de hand werkte.

De distributeurs van BlackRock en Co, gedreven door aantrekkelijke commissies, promootten destijds goud ETF's als een belangrijke aanvulling op hun portefeuille. Het verhaal dat goud deel uitmaakt van een goed gediversifieerde portefeuille heeft gewerkt en heeft triljoenen dollars aan instroom gegenereerd. Ditzelfde verhaal zou een opleving kunnen beleven in de vorm van digitaal goud. Het is immers een activaklasse op zich en heeft de neiging om een lage correlatie te hebben (ook een must voor goed gespreide portefeuilles).

De Bitcoin-wet

In tegenstelling tot goud wordt niet verwacht dat ETF's het primaire middel zullen worden. De grondgedachte van de inherent digitale onderliggende waarde suggereert directe investering. Om redenen van regelgeving en infrastructuur kunnen Bitcoin-ETF's echter een belangrijke overgangsoplossing zijn.

Om een idee te krijgen van de volumes die hiermee gemoeid zijn, moet je bedenken dat de vijf grootste vermogensbeheerders ter wereld alleen al een vermogen beheren van ongeveer 25 biljoen US dollar. Als slechts één procent hiervan continu zou worden overgeheveld naar Bitcoin of geïnvesteerd via nieuwe fondsen, zou dit overeenkomen met een instroom van fondsen van ongeveer 250 miljard dollar. Met een huidige marktkapitalisatie van BTC van iets minder dan 600 miljard dollar is dit een opmerkelijk effect.

Door een zeer waarschijnlijke verdere toename van de geldhoeveelheid in de komende jaren, een gestage adoptie van Bitcoin over de hele linie en het bestaan van veel meer dan slechts vijf vermogensbeheerders in de wereld, zouden de veronderstelde instroom en prijseffecten veel hoger zijn. Vooral omdat het overgrote deel waarschijnlijk nog steeds zal komen van directe Bitcoin-aankopen in de toekomst. Spot ETF's zouden slechts een mooie aanvulling zijn.

Vergelijking van de aandelen- en goudmarkten

Natuurlijk zijn er andere vergelijkende variabelen die helpen bij het maken van een voorspelling van de toekomstige Bitcoin marktkapitalisatie. De totale marktkapitalisatie van de wereldwijde aandelenmarkt is bijvoorbeeld meer dan 100 biljoen US dollar. Ongeveer drie procent hiervan kan worden toegeschreven aan slechts één bedrijf, namelijk Apple. Daarmee is het bedrijf vijf keer zo zwaar gekapitaliseerd als Bitcoin.

De marktkapitalisatie van goud, die ongeveer 12 biljoen dollar bedraagt, laat ook zien hoeveel ruimte Bitcoin heeft voor verbetering. Als Bitcoin slechts 10 procent van het goudmarktaandeel voor zich zou winnen, zou dat een verdubbeling van de huidige marktkapitalisatie betekenen - en vereenvoudigd - een verdubbeling van de huidige Bitcoinprijs. Weinig ervaren cryptobeleggers zullen er waarschijnlijk aan twijfelen dat dit scenario allesbehalve gek is. Vooral omdat Bitcoin, toen het zijn all-time high markeerde op ongeveer 67.000 US dollar aan het einde van 2021, een marktkapitalisatie had van ongeveer 1,2 biljoen US dollar.

Sommige Bitcoin-fans zijn er zelfs van overtuigd dat Bitcoin dezelfde of zelfs een hogere marktkapitalisatie kan bereiken als goud. In dit scenario zou de marktkapitalisatie van Bitcoin moeten vertwintigvoudigen. Als we dit 1:1 zouden uitsplitsen naar de prijs, zou dit overeenkomen met een BTC-prijs van ongeveer 600.000 Amerikaanse dollar.

Disclaimer: Dit artikel is absoluut geen advies, slechts een 'wat als....' en biedt geen garantie voor de toekomst. Het is daarom geen aanbeveling om te kopen of te verkopen. En vergeet niet: doe altijd je eigen onderzoek!

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven