Nieuws - Waarom duidelijke cryptoregels cruciaal zijn in de VS

Door Mike Hesp

Waarom duidelijke cryptoregels cruciaal zijn in de VS

Waarom duidelijke cryptoregels cruciaal zijn in de VS

De VS zullen "technologisch leiderschap" verliezen als er niet snel een duidelijke cryptoregulering van de grond komt. Want zelfs de Amerikaanse droom heeft regels nodig.

"Ik ontmoet dagelijks veelbelovende ondernemers die de volgende grote technologische innovatie in Amerika willen bouwen, maar niet weten hoe ze een blockchainbedrijf moeten opzetten in overeenstemming met de wet," klaagt Anatoly Yakovenko, CEO van Solana Labs. De crypto-industrie heeft dringend behoefte aan duidelijke regels, anders blijft de VS binnenkort achter. Voor de oprichter wordt de locatie steeds onaantrekkelijker. Yakovenko probeert het Congres te overtuigen om een cryptovriendelijke koers te varen, met een beroep op "Amerikaanse waarden".

Slechte startomstandigheden voor crypto-oprichters

De inspanning die nodig is om een blockchain start-up in de VS zo te structureren dat deze "in overeenstemming met de wet" functioneert, is veel te hoog en gaat vaak gepaard met "tienduizenden dollars aan juridische kosten", legt Yakovenko uit. De omstandigheden voor jonge ondernemers vanuit zijn oogpunt: "beangstigend".

Ze zien beursgenoteerde miljardenbedrijven worstelen in het juridische landschap en vragen zich af hoe hun kleine project zal overleven.

Anatoly Yakovenko, CEO van Solana Labs

Volgens gegevens van Electric Capital was 42 procent van 's werelds open source blockchainontwikkelaars in 2018 gevestigd in de VS. In 2022 was dat gedaald tot 29 procent. Gezien de keuze om "in Amerika te blijven of hun droom na te jagen, kiezen steeds meer oprichters ervoor om het land te verlaten."

Zonder regels werkt het niet

Dit najaar stemt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over twee wetsvoorstellen die meer duidelijkheid kunnen brengen in de regulering van digitale activa. Yakovenko doet een beroep op de "Amerikaanse waarden" van de besluitvormers. Volgens het motto: The American Dream heeft ook regels nodig. "Velen van ons zijn hier omdat we echte waarde willen creëren - en we willen Amerikaanse waarden als basis voor de meest invloedrijke bedrijven ter wereld," zegt Yakovenko. Zelf migreerde hij op zijn elfde van de Sovjet-Unie naar Amerika, "waar er onbegrensde mogelijkheden waren".

De band niet verliezen

Om het beste talent in de sector aan te trekken en te behouden, zegt hij, heeft de VS een sterk regelgevend kader nodig dat "consumenten beschermt en ondernemerschap aanmoedigt". De medeoprichter van Solana wijst ook op de internationale concurrentie.

Stel je voor dat Google in Rusland was opgericht of Reddit in China. Hoe anders zou het internet er nu uitzien?

Het Congres moet ervoor zorgen dat "Amerika's technologische leiderschap" wordt beschermd. Het land moet ook het voortouw nemen bij het investeren in de ontwikkeling van blockchain, zei hij. "Europese en Aziatische overheden investeren al in blockchain," zei Yakovenko.

Welk land trekt blockchainontwikkelaars aan?

Yakovenko's zorgen lijken niet ongegrond. Regelgevers over de hele wereld zijn wetten aan het afstemmen om orde te scheppen in de crypto-industrie. In Europa wordt MiCA van kracht, een uitgebreide regelgeving voor digitale activa. Hong Kong toont ook grote ambities en wil een nieuwe hotspot worden voor de wereldwijde cryptomarkt.

De VS is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om een duidelijk regelgevend kader op te stellen. Met een strenge koers proberen autoriteiten zoals de SEC de situatie meester te worden met sancties en verboden. Tot nu toe zonder succes. De Securities and Exchange Commission en haar hoofd, Gary Gensler, komen steeds meer onder vuur te liggen.

Electric Capital heeft meer dan 5.000 profielen van Web3 ontwikkelaars op Github geanalyseerd en gecontroleerd op hun locatie:

Verminderen van angst voor contact

Geld voor criminelen: Bitcoin en Co. hebben dit imago de afgelopen jaren geleidelijk aan van zich afgeschud. Daar was veel voorlichtingswerk voor nodig en dat zal ook in de toekomst nodig zijn. Investeerders en bedrijven wagen zich steeds meer op het web3 , gebruiken blockchains, investeren in cryptocurrencies en maken zich vertrouwd met de materie. Regelgevers zouden er goed aan doen dezelfde houding aan te nemen.

Anatoly Yakovenko gelooft dit ook. De politieke besluitvormers zouden zelf met de technologie moeten experimenteren. Een groot probleem is dat de meeste ambtenaren die digitale activa reguleren er geen gebruik van mogen maken. Dit maakt het moeilijk om goed beleid te ontwikkelen: "Stel je voor dat je sociale media probeert te reguleren zonder ooit Facebook te hebben geopend!"

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven