Nieuws - Waarom de Binance Smart Chain worstelt met grote beschuldigingen

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Waarom de Binance Smart Chain worstelt met grote beschuldigingen

Binance Coin (BNB)
Blockchain/Technologie
Waarom de Binance Smart Chain worstelt met grote beschuldigingen

De meeste rug pulls, mysterieuze bugs, zware centralisatie: BNB wordt al maanden geconfronteerd met harde kritiek. Dit zijn de beschuldigingen.

De Binance Smart Chain (kortweg BSC) is nu een van de meest waardevolle blockchains ter wereld. Meer dan 1.400 dApps zitten in het ecosysteem dat gebouwd is door de grootste crypto exchange, Binance. De blockchain draait met de coin BNB. De blockchain gebruikt het Proof-of-Stake algoritme en is makkelijk en snel te gebruiken. Transactiekosten op het netwerk zijn laag en tokens kunnen zonder veel voorkennis worden aangemaakt. De waarde van de coin steeg van acht dollarcent naar iets minder dan $300, met een all-time high van meer dan $600 in november 2021. Huidige marktkapitalisatie: $45 miljard. Daarmee is BNB de vierde meest waardevolle blockchain. De laatste maanden krijgt het ongelooflijke succesverhaal echter steeds meer scheuren.

Onderzoek van Dirty Bubble Media

Al in januari 2023 lanceerde Dirty Bubble Media een grote aanval op het cryptobeursproject. De teneur: BNB is in feite een scam, niet veel beter dan het beruchte project OneCoin, een van de grootste crypto scams aller tijden. De kritiek: De overgrote meerderheid van de BNB lijkt rechtstreeks eigendom te zijn van Binance. Marktanalyse suggereert dat de prijs kunstmatig is opgeblazen. Miljarden dollars aan zogenaamde stablecoins die aan de Amerikaanse dollar zijn gekoppeld op BSC werden wekenlang niet gedekt door echte activa. De codebasis voor BSC is niet open source en lijkt rechtstreeks gecontroleerd te worden door Binance-werknemers. En, nog belangrijker, een diepe duik in de Binance Smart Chain suggereert dat het misschien helemaal niet werkt als een blockchain.

Volgens hun onderzoek bezit Binance op dit moment tussen de 28 en 31 miljard dollar aan BNB. Het grootste deel daarvan wordt verhandeld op de eigen beurs, momenteel ongeveer 30 procent. Bitcoin magazine hoofdredacteur Dylan LeClair denkt dat de all-time high van BNB in 2021 te wijten is aan marktmanipulatie, vergelijkbaar met wat ooit gebeurde met FTX:

Een blockchainonderzoeker genaamd @cryptohippo65 ontdekte een tool waarmee ontwikkelaars de blockchaingeschiedenis kunnen herschrijven, aldus Dirty Bubble Media. Een schending van een van de basisprincipes van de technologie, namelijk de onveranderlijkheid ervan. Binance-ontwikkelaars bleken handmatig "gebroken hashes" te corrigeren. Zijn conclusie:

Als je blockchain een "state recovery tool" heeft om hashes te herschikken, is het misschien geen blockchain (...) Als dit niet echt een blockchain is, betekent dat degene die deze hashes repareert het systeem runt, aldus @cryptohippo65.

In het algemeen staat de decentralisatie van BNB al lang ter discussie. Binance hield bij de Initial Coin Offering de helft van de coins voor zichzelf. Tot op heden heeft de keten slechts 44 validators die de werking van het netwerk beveiligen. De meeste daarvan zijn direct verbonden met Binance. Ter vergelijking: concurrent Ethereum vertrouwt op meer dan 500.000 wereldwijd verspreide validators.

Naast deze beschuldigingen kampt BNB met een ander groot probleem: beveiliging. Het blockchain beveiligingsbedrijf stelt in zijn Q1 rapport van 2023: De meeste hacks en scams gebeuren op de Binance Smart Chain. Bijna tweederde van alle rug pulls vindt daar plaats. Ontwikkelaars innen geld van investeerders voor een project - en gaan ermee vandoor. De conclusie van Immunefy's hoofd beveiliging, vernietigend:

BNB Chain heeft nog steeds een serieus probleem met ontwikkelaars die forked code gebruiken. De gemeenschap mist een veiligheidsgerichte aanpak en trekt veel gebruikers aan die op zoek zijn naar snel geld. Daarom blijven we in dit ecosysteem de meeste exploits en rug pulls zien, aldus Adrian Hetman, hoofd beveiliging bij Immunefi

Binance lanceerde in maart 2023 een anti-oplichtingscampagne, samen met de autoriteiten van Hongkong. Inbegrepen: "Handige tips, voorbeelden van de meest voorkomende scams en relevante bronnen en contacten", aldus een aankondiging. Volgens Binance heeft het al "een enorm succes bereikt".

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven