Nieuws - Wie controleert de Binance Smart Chain?
De reactie op de bridge hack vorige week was: hard fork. Nu wordt de Binance Blockchain bekritiseerd omdat hij te gecentraliseerd is.
Binnen enkele dagen werd de Binance Smart Chain (BSC) het slachtoffer van een massale hackeraanval, staakte ondertussen de activiteiten en voerde uiteindelijk een hard fork uit. De snelle interventie voorkwam het verlies van honderden miljoenen dollars. Nu is de vraag: Is de centrale controle van de blockchain het echte kwaad?
Vrijdag vond een bridge hack plaats op de Binance Smart Chain. De "BSC Token Hub", de blockchainbrug tussen de BNB Beacon Chain (BEP2) en de BNB Chain (BEP20 en BSC), werd getroffen. Een uitbuiting hiervan leidde blijkbaar tot het onjuist slaan van extra BNB-tokens.
De hacker ontsnapte bijna met het volledige aantal tokens, zo'n 2 miljoen BNB-tokens, bijna 572 miljoen aan US-dollars. Een race tegen de klok volgde. Uiteindelijk moest hij genoegen nemen met slechts 100 miljoen dollar, waarvan zeven miljoen bevroren. De reden voor zijn benarde situatie: Binance's snelle actie. Binnen zeer korte tijd werd het netwerk afgesloten.
Op 12 oktober, vond de hard fork plaats. De aanpassing van het test- en mainnet was een "dringende patch om de cross-chain infrastructuur tussen de beacon chain en de smart chain te verzachten", aldus het bedrijf op GitHub. Met andere woorden: de hack van 100 miljoen dollar werd onschadelijk gemaakt. Na de drastische netwerkupdate hervatte Binance zijn normale activiteiten.
Gebruikers betalen voor deze snelle en discrete vorm van probleemoplossing. Niet met maandelijkse abonnementsbetalingen - maar in de vorm van decentralisatie. De verbazingwekkende snelheid waarmee Binance in staat was het netwerk af te sluiten en slechts zes dagen later een hard fork uit te voeren, is zorgwekkend. Jonathan Miller, hoofd van de cryptobeurs Kraken in Australië, is het daarmee eens:
“In een dergelijke ongelukkige situatie werden zowel de decentralisatie als de veiligheid van de NBB-keten in twijfel getrokken. Het werd duidelijk dat het netwerk een single point of failure had en dat het vertrouwen van een paar mensen nodig was om het netwerk draaiende te houden.”
Jonathan Miller van Forkast
Deze sprint was mogelijk omdat de BS-keten door slechts 44 validatoren wordt gecontroleerd. Maar er waren er eigenlijk maar 26 nodig om de actie zo eenduidig te coördineren. Ter vergelijking: het proof-of-stake netwerk van Ethereum heeft nu meer dan 442.000 actieve validators. Daarna vergeleek Miller de Binance Chain zelfs met het Solana-protocol, dat 3.400 netwerkvalidators wil hebben, maar niet onder een goed gesternte staat.
Voorstanders beweren daarentegen dat de BSC bewust is ontworpen om interventie in kritieke situaties te vergemakkelijken.
De centralisatie van grote cryptobeurzen zoals Binance is bekend. Het is geen geheim dat de blockchain van zo'n marktgigant ook centraal wordt beheerd. De situatie is pas zorgwekkend als CEO en oprichter Changpeng "CZ" Zhao drie dagen voor een belangrijke hard fork over decentralisatie filosofeert.
In een blogpost beschrijft hij verschillende voorbeelden om te illustreren dat decentralisatie wordt gekenmerkt door "veel verschillende aspecten". Hij noemt bijvoorbeeld Bitcoin mining pools, die samen goed zijn voor meer dan 51 procent van de hashrate. Zelfs Ethereum zou zwakheden hebben: De blockchain heeft in Vitalik Buterin een duidelijk toegewezen oprichter, aldus CZ. Hij heeft ook een antwoord op de vraag waarom decentralisatie belangrijk is. “Omdat we niet willen dat een paar gecentraliseerde entiteiten onbeperkte macht over ons hebben, ons exorbitante tarieven in rekening brengen, bepalen hoe we ons geld na de belastingen uitgeven, enzovoort. We willen mensen macht, controle en vrijheid geven.”