Nieuws - OneCoin-oprichter: Is de cryptokoningin al jaren dood?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

OneCoin-oprichter: Is de cryptokoningin al jaren dood?

Scams, criminaliteit en fraude
OneCoin-oprichter: Is de cryptokoningin al jaren dood?

Ze is een van de meest gezochte criminelen ter wereld. Maar volgens nieuw bewijs zou OneCoin-oprichtster Ruja Ignatova, ook bekend als de "cryptokoningin", al lang dood kunnen zijn.

Waar is de "cryptokoningin"? Tot op de dag van vandaag blijft het lot van de eeuwenoude fraudeur een mysterie. Ze stal tussen 2014 en 2017 vier miljard dollar met OneCoin, waarna Ruja Ignatova spoorloos verdween. Tegenwoordig is ze een van de tien meest gezochte criminelen ter wereld. Geheime diensten en journalisten volgen haar sporen. Maar ze zou dood kunnen zijn - al in 2018, volgens nieuw bewijsmateriaal.

Volgens de Bulgaarse onderzoekswebsite Bird zijn er nieuwe documenten opgedoken. Ze werden gevonden in de nalatenschap van een Bulgaarse politiechef die in 2022 werd vermoord. Het zijn verklaringen van een witwasser. Hij beweert dat Bulgaarse gangsters Ruja Ignatova op haar jacht vermoordden, haar lichaam in stukken sneden en in de Ionische Zee gooiden.

De cryptokoningin werd niet doodverklaard

De theorie is al ouder en wordt als controversieel beschouwd: Crypto Xpose, een Twitter-account gewijd aan de fraudezaak, schrijft erover: "Het is mogelijk dat dit is gebeurd. Maar er is geen echt bewijs." Tot nu toe heeft de Bulgaarse politie Ruja Ignatova niet dood verklaard. Een andere theorie is dat Ignatova ondergedoken is in Rusland. Op een privé-jacht in de Zwarte Zee, met haar gezicht operatief veranderd. Anderen vermoeden dat de in Bulgarije geboren vrouw zich schuilhoudt in een privé-woning in Dubai.

Ruja Ignatova pleegt met OneCoin een van de grootste crypto-zwendel aller tijden. Losbandige feestjes in Bulgarije en Londen. Kamers vol geld, privé-pionnen en opgelichte klanten, over de hele wereld. Europol en de FBI zetten Ruja Ignatova in juni 2022 op hun lijsten van 's werelds meest gezochte criminelen, naast seriemoordenaars, terroristen en bazen van drugskartels.

In tal van landen lopen onderzoeken naar OneCoin. In Darmstadt en Bielefeld worden processen gevoerd tegen vermeende helpers. Zij zouden hebben deelgenomen aan fraude en het witwassen van miljoenen geld. Een vonnis is hangende. Haar ex-vriend Gilbert Armena werd deze maand veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, volgens Bloomberg. Hij zou 300 miljoen US dollar hebben witgewassen voor OneCoin.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven