Nieuws - Volgens Gary Gensler van de SEC zijn alle crypto's effecten - met één uitzondering

Door Ted Maas

Volgens Gary Gensler van de SEC zijn alle crypto's effecten - met één uitzondering

Bitcoin (BTC)
Wet en regelgeving
Wereldeconomie
Gary Gensler SEC Bitcoin

Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, zegt dat alle cryptocurrencies als effecten geclassificeerd moeten worden. Enkel Bitcoin is hierbij de uitzondering.

In een interview met New York Magazine op 23 februari zegt de baas van de SEC dat alle cryptocurrencies "behalve Bitcoin" onder de jurisdictie van de Financial Services Authority vallen. Dit betekent dat volgens Gensler, met uitzondering van Bitcoin, alle crypto-tokens als effecten moeten worden behandeld. Effecten zijn verhandelbare rechten en/of plichten die een financiële waarde vertegenwoordigen, zoals aandelen, obligaties, opties en termijncontracten.

"In de kern," zei Gary Gensler, "zijn deze tokens effecten omdat er een groep in het midden zit en het publiek winst verwacht op basis van die groep."

Bitcoin, zei hij, heeft een bijzondere positie omdat het netwerk wordt gekenmerkt door een daadwerkelijke gedecentraliseerde organisatie. Andere projecten zijn onderdeel van een stichting of soortgelijke gecentraliseerde actoren. In die gevallen worden investeerders met winstverwachtingen aangetrokken om te investeren.

Ondertussen blijft de SEC een strenge koers varen qua regulering van crypto's. Nadat de cryptobeurs Kraken begin deze maand zijn stakingprogramma moest stopzetten en een boete moest betalen, zijn POS blockchains bezorgd over verdere stappen van de Amerikaanse autoriteit.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven