Nieuws - Vitalik Buterin: mentale verschuiving nodig voor Ethereum

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Vitalik Buterin: mentale verschuiving nodig voor Ethereum

Ethereum (ETH)
Ontwikkelingen
Blockchain/Technologie
Vitalik Buterin: mentale verschuiving nodig voor Ethereum

Vitalik Buterin pleit voor een fundamentele verschuiving in de mindset van het Ethereum-ecosysteem om wereldwijd impact te kunnen hebben, aangezien Ethereum een belangrijke ontwikkeling doormaakt richting een toekomst gericht op laag-2-oplossingen na de succesvolle Dencun-hard fork.

Buterin, medeoprichter van Ethereum, benadrukt de noodzaak van een mentaliteitsverandering in de richting van het ontwikkelen van gedecentraliseerde applicaties en oplossingen op laag-2-niveau na de voltooiing van de Dencun-hard fork.

Tijdens zijn toespraak op het ETH Global's Pragma London evenement op 14 maart, prees Buterin de voltooiing van de netwerkupgrade, die L2-rollups in staat stelt om schaal te bereiken door de kosten te verlagen die gepaard gaan met het indienen van cryptografische bewijzen bij de basislaag van Ethereum.

Buterin benadrukte dat hoewel de basisrollup-schaling is bereikt, verdere vooruitgang incrementeel zal zijn. Hij sprak voor een publiek van meer dan 500 deelnemers aan het evenement, dat voorafging aan een hackathon die een heel weekend duurde.

Na de naadloze uitvoering van Dencun zonder enige storing, was er een duidelijke interesse in de volgende stappen voor Ethereum vanuit een van zijn belangrijkste oprichters.

De toevoeging van blobs

Buterin reflecteerde op zijn eerdere plannen voor Ethereum na de overgang naar proof-of-stake consensus na The Merge in 2022. Hij benadrukte dat veel van de mijlpalen die hij had vastgesteld technische taken waren, waarvan sommige werden voltooid met de afronding van Dencun.

Dencun omvatte EIP-4844, dat de manier verandert waarop Ethereum-rollups data opslaan op het mainnet. Deze verbetering maakt het mogelijk om goedkopere data aan blocks toe te voegen door het gebruik van blob space in plaats van call data voor opslag.

Buterin gelooft dat Ethereum een paradigmaverschuiving moet doormaken om significant effect te hebben op het internet en conventionele financiële systemen. Hij beschouwt het eerste decennium van Ethereum als naar binnen gericht, waarbij het ecosysteem voornamelijk gericht was op technologische ontwikkeling voor insiders.

De transitie van Ethereum

Met de Dencun-hard fork verplaatst Ethereum zich echter weg van een focus op laag 1 naar een meer laag-2-gerichte benadering. Buterin verwacht ook dat de basislaag van Ethereum zich zal stabiliseren na een periode van snelle verandering, gericht op onderhoud.

Hoewel L1-veranderingen nog steeds belangrijk zullen zijn, moet de focus verschuiven naar een L2-gerichte aanpak, vooral gericht op applicatieontwikkelaars, aldus Buterin. Hij benadrukte ook de groeiende mogelijkheden voor het bouwen van DApps, inclusief verbeterde schaalbaarheid en privacybescherming dankzij zero-knowledge proofs en andere tools.

Buterin moedigde ontwikkelaars aan om een "Ethereum 2.0" benadering te omarmen, waarbij moderne tools en protocollen zoals L2-rollups worden gebruikt om de privacy, beveiliging en prestaties van applicaties te verbeteren.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven