Nieuws - De Merge is voltooid: Ethereum draait op Proof of Stake

Door Ted Maas

De Merge is voltooid: Ethereum draait op Proof of Stake

Ethereum (ETH)
Blockchain/Technologie
Ethereum 2.0: Wat verandert er nu?

Het moment waar de cryptobranche al jaren op wacht, is aangebroken: Ethereum veranderde om 08:44 zijn consensusprotocol van Proof of Work naar Proof of Stake - en schreef daarmee geschiedenis. Nooit eerder is een blockchain ‘on the fly’ overgeschakeld op een ander consensusprotocol. De langverwachte taak is volbracht: een nieuw tijdperk breekt aan voor Ethereum.

Ethereum 2.0: Wat verandert er nu?

De overstap naar Proof of Stake is een keerpunt voor Ethereum en brengt een reeks veranderingen met zich mee. Het energie-intensieve minen is verleden tijd - in de toekomst zal het netwerk zich beveiligen via validators en hun ‘stortingen’ in Ether, het staken.

Hierdoor bespaart de blockchain bijna de volledige hoeveelheid van de vroegere energiebehoefte, zoals Uli Gallersdörfer, CEO van het Crypto Carbon Ratings Institute, bevestigt: "Door de Merge wordt meer dan 99,99 procent van de CO2-uitstoot gereduceerd. Niet alleen Ethereum zelf, maar ook andere op Ethereum gebaseerde systemen zullen daardoor aanzienlijk duurzamer worden.

Ethereum is het grootste smart contract platform waarop het merendeel van de gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi) en NFT handel plaatsvindt. Deze aanzienlijk verbeterde energie-efficiëntie is dus enorm belangrijk voor de decarbonisatie van de gehele cryptosector. Web3-ontwikkeling, dat in wezen gebaseerd is op Ethereum, krijgt een groen likje verf - wat ook moet bijdragen tot een bredere acceptatie van blockchaintechnologie.

Proof of Stake beperkt het aanbod van Ether

Proof of Stake verlaagt ook de inflatie, d.w.z. de verdeling van nieuwe Ether tokens. Met Proof of Work werd het bedrag in omloop dagelijks met 13.000 ETH uitgebreid in de vorm van minin rewards. De stake beloningen daarentegen bedragen slechts 1.600 ETH per dag. Dit betekent dat de hoeveelheid nieuw toegevoegde Ether met 90 procent wordt verminderd. Het verminderde aanbod van nieuwe Ether zal waarschijnlijk positieve gevolgen hebben voor de prijsontwikkeling.

Doping voor de Blockchain

Last but not least, maakt de Merge de weg vrij voor nieuwe oplossingen op het gebied van schaalbaarheid. Deze oplossingen zorgen voor een hogere verwerkingscapaciteit van de blockchain. Tot nu toe bedroeg de verwerkingscapaciteit ongeveer 15 transacties per seconde, wat de laatste jaren resulteerde in hoge transactiekosten en wachttijden.

Met de wijziging van de consensus zal geleidelijk worden begonnen met de integratie van schaalvergroters - de zogeheten layer 2-oplossingen. Met layer-2 moeten de prestaties worden opgevoerd tot enkele duizenden transacties per second. Ook zullen deze oplossingen de gas-tarieven relatief laag houden. De werkzaamheden hiervoor zullen naar verwachting het komende jaar grotendeels worden afgerond.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven