Nieuws - Ethereum's Dencun update is live

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Ethereum's Dencun update is live

Ethereum (ETH)
Blockchain/Technologie
Ontwikkelingen
Ethereum's Dencun update is live

De upgrade biedt een aantal belangrijke verbeteringen aan de efficiëntie, schaalbaarheid en bruikbaarheid van Ethereum.

Ethereum heeft met succes zijn langverwachte "Dencun" update voltooid. De upgrade van de belangrijkste altcoin in de cryptosector ging volgens schema live om 14:55 uur,

Dencun bevat een reeks verbeteringen aan het Ethereum-netwerk om de efficiëntie, schaalbaarheid en bruikbaarheid ervan te optimaliseren. Het is de grootste update aan het netwerk sinds de Shapella update.

De meest ingrijpende verbetering van Dencun is EIP-4844, waarvan vooral de laag 2 netwerken van Ethereum profiteren, zoals Arbitrum, Base en andere. De netwerkkosten, bekend als gas fees, zijn nu vele malen verlaagd op deze netwerken.

Wat Dencun betekent voor de ETH koers

De ETH-prijs daalde lichtjes in de nasleep van het nieuws en schommelt op het moment van schrijven net onder de $ 4.000-grens. De prijzen van populaire tokens van laag 2, waaronder Arbitrum (ARB), Optimism (OP) en Polygon (MATIC), boekten in de tussentijd koerswinsten tot 10 procent, maar hebben sindsdien ook wat terrein verloren.

Ondanks de dominantie van Bitcoin in de nasleep van de lancering van ETF's in de VS, heeft Ethereum de afgelopen weken wat terrein kunnen goedmaken op de cryptocurrency. Na verschillende pogingen is ETH erin geslaagd om boven het kritieke steunniveau van 0,054 BTC te komen. De recente stijging zou een teken kunnen zijn dat ETH klaar is om weer uit de schaduw van Bitcoin te stappen. ETH zou zich nu ook meer kunnen laten gelden tegenover zijn smart contracts concurrenten, Solana en Co.

Deze mening wordt ook gedeeld door Bitget CEO Gracy Chen. Volgens haar zou de update "Ethereum waarschijnlijk helpen om een groter marktaandeel te verwerven ten opzichte van concurrenten zoals Solana, aangezien de Ethereum blockchain al ver voor ligt op zijn concurrenten in termen van het aantal actieve ontwikkelaars, TVL's en dApps. De verwachte voordelen van de upgrade en liquiditeit zijn bijzonder gunstig voor Ethereum om nieuwe financiële toepassingen en ontwikkelaars aan te trekken."

Maar ze waarschuwt beleggers tegelijkertijd. Ze "moeten ook overwegen om hun beleggingen te diversifiëren en niet een aanzienlijk deel van hun portefeuille toewijzen uitsluitend op basis van de potentiële impact van de upgrade." Het is niet ongewoon dat belangrijke updates van blockchainprojecten op korte termijn een "verkoop het nieuws" gebeurtenis worden.

Wat is de volgende stap voor Ethereum?

Met de succesvolle voltooiing van EIP-4844 kan Ethereum weer een punt op zijn roadmap afvinken. In de nabije toekomst wil het team "the Scourge" gebruiken om de terugkerende zorgen over centralisatie aan te pakken die bijvoorbeeld zijn ontstaan door de dominantie van de staking provider Lido Finance.

Later moet "the Verge" de validatie van blocks vereenvoudigen en zo de algehele complexiteit van Ethereum aanzienlijk verminderen. Er is geen exacte deadline voor de voltooiing van de roadmap, maar het zal waarschijnlijk nog een paar jaar duren.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven