Nieuws - Ethereum Dencun: De volgende grote ETH-upgrade en de gevolgen ervan

Door Luc Vesters

Ethereum Dencun: De volgende grote ETH-upgrade en de gevolgen ervan

Ethereum Dencun: De volgende grote ETH-upgrade en de gevolgen ervan

Het Ethereum netwerk staat op het punt zijn grootste upgrade uit te voeren sinds de overstap naar Proof of Stake (PoS). De zogenaamde Dencun upgrade, die verschillende grote netwerkveranderingen met zich meebrengt, werd onlangs met succes geïmplementeerd op het ETH-Sepolia testnetwerk. Deze mijlpaal maakt de weg vrij voor de lancering van de upgrade op de ETH mainchain, die ingrijpende gevolgen zal hebben voor het hele Ethereum ecosysteem.

Wat is de Ethereum Dencun upgrade?

De Dencun upgrade is een serie verbeteringen aan het Ethereum netwerk gericht op het vergroten van de efficiëntie, schaalbaarheid en bruikbaarheid. Een centraal onderdeel van de upgrade is het Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4844, dat tot doel heeft de transactiekosten te verlagen en de gegevensverwerkingscapaciteit van het netwerk te vergroten.

Het belangrijkste onderdeel van deze upgrade is de introductie van een nieuw type transactie, de zogenaamde blob transactie, waarmee grote hoeveelheden gegevens kunnen worden gebundeld in een soort gecomprimeerd gegevenspakket, de "blob". Deze blobs zijn veel goedkoper om op te slaan dan de vorige methode om gegevens in transacties te verwerken. Het bijzondere aan blobs is dat ze, hoewel ze deel uitmaken van de gegevensstructuur van de blockchain, niet direct worden verwerkt door de Ethereum Virtual Machine (EVM). In plaats daarvan komt alleen een verwijzing naar de blob terecht in de EVM, de uitvoering van smart contracts en transacties. Deze aanpak vermindert de hoeveelheid gegevens die in elke transactie verwerkt moet worden en verlaagt dus de kosten.

Een illustratief voorbeeld van blob-transacties kan worden vergeleken met het verzenden van goederen in de logistiek. Net zoals goederen worden gebundeld in een container om transportkosten te besparen, bundelen blob transacties in het Ethereum netwerk grote hoeveelheden transactiegegevens in een enkele "container" - of blob. Deze bundeling maakt het mogelijk om veel gegevens samen op te slaan tegen een fractie van de kosten. Dit verlaagt effectief de gaskosten die gepaard gaan met het uitvoeren van transacties op de Ethereum blockchain.

Waarom is de Dencun upgrade zo belangrijk voor Ethereum?

Het belang van de Dencun upgrade voor ETH kan nauwelijks worden overschat. Het pakt fundamentele uitdagingen aan zoals hoge gaskosten en beperkte schaalbaarheid - twee factoren die eerder de groei en bredere adoptie van Ethereum hebben geremd. Deze toename in efficiëntie zal naar verwachting leiden tot een drastische verlaging van de transactiekosten op layer 2-netwerken zoals Arbitrum, Starknet, Optimism en andere, die na implementatie kunnen vertienvoudigen.

Huidige transactiekosten op verschillende layer 2-netwerken I Bron: IntoTheBlock

Huidige transactiekosten op verschillende layer 2-netwerken I Bron: IntoTheBlock

Deze aanpassing van de kostenstructuur betekent dat Ethereum L2 netwerken binnenkort net zo goedkoop kunnen zijn als de blockchainnetwerken van Cardano, BNB Chain, Avalanche en Solana. De upgrade zou daarom niet alleen de technologische leiderschapspositie van Ethereum moeten versterken, maar ook de toegankelijkheid en winstgevendheid van het netwerk voor een bredere gebruikersgroep aanzienlijk moeten vergroten.

Welke projecten en tokens zullen profiteren?

De Dencun-upgrade is daarom met name bullish voor layer 2-netwerken. Dit komt door de volgende drie factoren:

Kostenverlaging: de introductie van blob-transacties zal de gaskosten voor L2-netwerken zoals Arbitrum verlagen. Dit komt doordat blob-transacties laag 2 netwerken in staat stellen om hun off-chain verwerkte transacties op te slaan op de Ethereum mainchain tegen lagere kosten dan voorheen.

Verhoogde schaalbaarheid: L2's kunnen meer transacties per seconde verwerken met EIP-4844. Dit komt doordat de verbeterde manier waarop ze hun transacties opslaan op de Ethereum mainchain meer transactiecapaciteit vrijmaakt.

Meer veiligheid: EIP-4844 introduceert een nieuw beveiligingsmodel dat de veiligheid van laag 2-oplossingen zoals Arbitrum verhoogt. Het maakt het moeilijker voor kwaadwillende actoren om deze netwerken te manipuleren.

De EIP-4844 upgrade maakt ETH-L2 netwerken dus vooral aantrekkelijker voor gebruikers en ontwikkelaars. Het lijkt dan ook niet vergezocht dat de adoptie ervan verder zal worden gestimuleerd door de upgrade. Dit zou vooral ten goede moeten komen aan de tokenprijzen van L2 zwaargewichten zoals ARB, POL en OP in de komende maanden.

Wanneer gaat Dencun live op de Ethereum mainchain?

Na de succesvolle test op het Sepolia testnetwerk, is het Holesky testnetwerk nu de volgende stap. Als deze test ook succesvol is, zal de Dencun upgrade naar verwachting in maart 2024 worden geïmplementeerd op de Ethereum mainchain.

Christine Kim, hoofd onderzoek bij Galaxy Digital, schat de kans dat de upgrade in maart wordt geïmplementeerd op 70 procent. Haar schatting is gebaseerd op de succesvolle tests in het Sepolia netwerk. Een succesvolle test op het Holesky testnetwerk volgende week zou deze waarschijnlijkheid verder kunnen vergroten.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven