Nieuws - Van Crypto-Rijkdom tot Rechtbank: het verwoestende pad van Alex Mashinsky's Celsius

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Van Crypto-Rijkdom tot Rechtbank: het verwoestende pad van Alex Mashinsky's Celsius

Faillissement
Scams, criminaliteit en fraude
Wet en regelgeving
Van Crypto-Rijkdom tot Rechtbank: het verwoestende pad van Alex Mashinsky's Celsius

Met zijn cryptobedrijf heeft hij enkele miljarden US dollars aan klantgeld verbruikt. Nu moet hij zich voor de rechter verantwoorden.

Toen de crypto-uitleendienst Celsius in juli 2022 failliet ging, liet het bedrijf miljarden aan schade achter. Tot op de dag van vandaag wachten investeerders op hun geld. Korte tijd later nam Alex Mashinsky ontslag als CEO. Verschillende Amerikaanse autoriteiten klaagden hem aan. Het ministerie van Justitie beschuldigde hem van fraude en marktmanipulatie. In juli 2023 werd hij gearresteerd. Nu moet een rechtbank de rol van Mashinksky in de zaak Celsisus ophelderen.

Motie tot verwerping afgewezen

Op 4 augustus 2023 heeft rechter Margaret Chan van het Hooggerechtshof van New York County een motie om Mashinsky's rechtszaak te verwerpen afgewezen. Als gevolg daarvan moet hij de civiele rechtszaak tegemoet zien die in januari is aangespannen door Letitia James, de procureur-generaal van New York.

Als voormalig CEO van Celsius beloofde Alex Mashinsky beleggers naar financiële vrijheid te leiden, maar hij leidde hen naar de financiële ondergang. De wet stelt duidelijk dat het illegaal is om valse en ongefundeerde beloftes te doen en beleggers te misleiden. Vandaag ondernemen we actie namens duizenden New Yorkers die zijn opgelicht door de heer Mashinsky om hun verliezen terug te krijgen.

Advocaat-generaal van New York, Letitia James

Volgens James hebben de acties van Mashinsky bijgedragen aan de verliezen van beleggers door de financiële toestand van het platform verkeerd voor te stellen en door niet te voldoen aan bepaalde regelgevende vereisten.

Mashinsky voerde aan dat de rechtszaak tekortkomingen bevatte in de presentatie van de feiten en de juridische redenering. Het was slechts "een herhaling van verkeerde informatie". Rechter Chan oordeelde echter dat er voldoende beschuldigingen waren om een plausibele gevolgtrekking te ondersteunen dat Mashinsky onjuiste voorstellingen van zaken gaf over de betwiste "verdienrekeningen" die nieuwe investeerders ertoe zouden hebben aangezet om hierop te storten.

Celsius was, samen met BlockFi, een van de grote uitleendiensten die hoge rentes betaalden aan gebruikers die hun Bitcoin daar uitleenden. Met "Earn" konden investeerders cryptocurrencies gebruiken en er een vergoeding voor terugkrijgen (Lending). In januari 2023 oordeelde de rechtbank dat de crypto's die op deze rekeningen waren gestort, tot de failliete boedel behoorden. Een schok voor de beleggers. Tegoeden van klanten ter waarde van 4,2 miljard US dollar zaten vast. De rechtszaak is erop gericht om Mashinsky in de toekomst geen "zaken meer te laten doen in New York", aldus James. Hem werd ook gevraagt om een schadevergoeding te betalen aan gedupeerde Celsius beleggers.

SEC grijpt in

Naast de rechtszaak die is aangespannen door de openbare aanklager van New York, die in de eerste plaats de rechten van de 26.000 benadeelde New Yorkers vertegenwoordigt, hebben ook de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) juridische stappen ondernomen tegen de ex-CEO. Op 13 juli diende de SEC een aanklacht in. De beschuldiging: Mashinksy had "miljarden dollars" verzameld door ongeregistreerde en frauduleuze aanbiedingen en door illegaal verkochte "crypto-effecten''.

In de aanklacht stelde de SEC dat Mashinsky beleggers valselijk een veilige investering beloofde met het genoemde "Earn Interest Program". Hij zou ook de prijs van het eigen Celsius token hebben gemanipuleerd. Op de dag van de aanklacht van de SEC werd Mashinsky gearresteerd. Inmiddels is Mashinsky op borgtocht van 40 miljoen US dollar vrijgelaten.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven