Nieuws - Twitter zit zonder werknemers

Door Ted Maas

Twitter zit zonder werknemers

Twitter zit zonder werknemers

Elon Musk wilde Twitter fundamenteel omgooien met grootschalige besparingen. Nu zit hij zonder werknemers. Heeft de Tesla baas een fout gemaakt? 

Het enthousiasme over de overname van Twitter door Elon Musk was beperkt buiten de cryptoruimte. Vanuit het kamp van de Bitcoin-, Ethereum- en vooral Dogecoin-fans waren de verwachtingen echter hooggespannen. De zelfbenoemde Memecoin-fan en zelfbenoemde "Dogefather" flirtte immers al maanden publiekelijk met de mogelijkheid om na de overname cryptobetalingen in het sociale netwerk te integreren, door DOGE-tokens en een wallet te introduceren. Maar in het licht van de huidige onrust bij het bedrijf, dat volgens Musk 4 miljoen dollar per dag verbrandt, raken deze aankondigingen steeds verder op de achtergrond. 

Kort nadat de Tesla-baas op de dag van de overname met een wastafel grap zijn intrek nam in het hoofdkwartier van Twitter in San Francisco, begon Musk aan zijn grootschalige herstructurering, waarbij hij als eerste stap het hogere management van het bedrijf ontsloeg. De hoogste advocaat werd daarbij zelfs uit het gebouw geëscorteerd. Een stap die ongetwijfeld de gemoederen van de werknemers verhit heeft. Ook voor hen kondigde Musk snel aan dat er banen geschrapt zouden worden - en wel op grote schaal. 

Twitter: Elon Musk ontslaat een groot deel van het personeel 

Musk wilde ruim twee weken geleden 3.700 banen schrappen, en begon onmiddellijk met de uitvoering van zijn plan. Het massaontslag werd gevolgd door een collectieve rechtszaak. Om een dergelijk juridisch dilemma in de toekomst te vermijden, stuurde Elon Musk ongeveer een week geleden een e-mail naar het voltallige personeel van Twitter, waarin hij de werknemers een ultimatum stelde: ofwel klikten ze op "Ja" en stemden ze ermee in enorme uren te werken, veel overuren te maken en buitengewone voordelen te genieten voor "Twitter 2.0" als ze niet ontslagen wilden worden - en dat alles voor hetzelfde salaris. Of ze klikten op "Nee", verlieten het bedrijf en ontvingen een ontslagvergoeding van drie maanden salaris. 

Het probleem voor Elon Musk: de overgrote meerderheid koos voor het laatste. Zoals Futurism meldt, is de nieuwbakken Twitter-baas nu in paniek omdat hij dit niet had verwacht. George Orosz, een ontwikkelaar uit Silicon Valley die dicht bij Twitter staat, vertelde dat zo weinig ontwikkelaars voor Musks "bluf" waren gevallen dat hij nu wanhopig probeerde hen ervan te weerhouden het bedrijf te verlaten: "Ik weet niet zeker of Elon zich realiseert dat in tegenstelling tot raketwetenschappers (die relatief weinig opties hebben), ontwikkelaars met de ervaring om Twitter te hebben gebouwd alleen maar betere opties hebben dan de voorwaarden die hij nu schetst". 

En dus is het nog maar de vraag of Elon Musk sommige van de ontwikkelaars die nu de handdoek in de ring hebben gegooid, kan overtuigen van het tegendeel. Het ziet er nog steeds slecht uit: Zoals onder meer de BBC meldde, heeft het hoofdkantoor van Twitter nu zijn deuren gesloten vanwege de massaontslagen, en kan het personeel pas maandag naar binnen. Een medewerker van Twitter, die anoniem wenste te blijven, vertelde de BBC dat er maandag minder dan 2.000 medewerkers overblijven. Voor de overname door Musk waren het er 7.500. 

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven