Nieuws - Elon Musk neemt Twitter over: managementteam ontslagen 

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Elon Musk neemt Twitter over: managementteam ontslagen 

Dogecoin (DOGE)
Elon Musk
Elon Musk komt met een wasbak het pand van Twitter binnen

Met de overname van Twitter wil "Chief Twit" Elon Musk een "openbare ruimte voor de mensheid" creëren. De vogel is volgens Musk dus "bevrijd". 

Party alert op Mar-a-Lago. Met de overname van Twitter door Elon Musk zullen er waarschijnlijk kurken knallen door de ex-president van de VS Donald Trump, die permanent van het platform werd verbannen wegens haat zaaien. Want volgens berichten van media zoals de New York Times is de deal perfect. Elon Musk heeft 44 miljard US-dollar overgemaakt aan Twitter en maakte zijn deel van de deal op het laatste moment waar. 

Twitter is nu van de rijkste man ter wereld. Een officiële verklaring uit bedrijfskringen laat nog op zich wachten. De New York Times verwijst echter naar "drie mensen die op de hoogte zijn van de situatie". Bovendien liep Musk, vrolijk het hoofdkantoor van het bedrijf binnen, en had hij al een verklaring gepubliceerd waarin hij zijn redenen voor de overname gaf. Op zijn eerste dag bij Twitter bracht Musk geen taart mee, maar een gootsteen. 

CEO ontslagen 

Met de overname van het tweet bedrijf zal bij Twitter op lange termijn waarschijnlijk geen afdeling hetzelfde blijven. De nieuwe baas bracht zijn nieuwe koers als "Liberaal" onmiddellijk in de praktijk: minstens vier medewerkers van het managementteam, waaronder CEO Parag Agrawal, werden onmiddellijk ontslagen. Volgens de media werd hoofdadvocaat Sean Edgett zelfs naar buiten geëscorteerd. 

Last-minute overname 

De multimiljardair wachtte tot het laatste moment om het bedrijf over te nemen. In april had Musk al ingestemd met de overname van twitter voor 54,20 dollar per aandeel. In de loop van de inflatie in de VS daalde de koers van het aandeel daarna kort onder dit niveau - Musk wilde eruit. Als rechtvaardiging wees de Tesla-baas zich op beweringen dat hij was misleid over het aantal nepaccounts. 

Het management van Twitter liet het er niet bij zitten en klaagde de CEO aan. De Delaware Chancery Court had de Zuid-Afrikaan tot vrijdag 28 oktober, de tijd gegeven om zijn deel van de deal te voltooien. Dat is nu gebeurd. 

Er zal waarschijnlijk veel veranderen bij Twitter met de overname. Musk geeft immers zijn mening van een veel ruimere omgeving van vrije meningsuiting dan het beleid van het bedrijf tot nu toe toeliet. Het meest opvallende voorbeeld: In mei kondigde Musk aan dat hij Donald Trump, die van het platform was gejaagd vanwege zijn goedkeuring van de rellen op het Amerikaanse Capitool, weer toegang tot Twitter zou geven. 

Musk zelf licht zijn overname toe in een verklaring die hij - hoe kan het ook anders - op Twitter plaatste. Daarin schrijft hij dat zijn besluit wordt gerechtvaardigd door de noodzaak om een "ontmoetingsplek voor de mensheid" te creëren. Daarmee, zo zei hij, wilde hij een einde maken aan de vorming van linkse en rechtse echokamers die steeds meer van elkaar gescheiden raken en "steeds meer verdeeldheid en haat" veroorzaken. 

"Ik deed het om de mensheid waar ik van hou te helpen," schrijft Musk in de verklaring. 

Het Dogeleger verheugt zich 

Maar de overname zal waarschijnlijk ook enkele innovaties voor de cryptosector met zich meebrengen. Elon Musk is een fan van Dogecoin (DOGE), een memecoin zonder echte functie. In afwachting van een integratie klom de koers van de munt met een Shiba Inu in het logo de afgelopen dagen als geen ander. Alleen al in de laatste week was dat al 25 procent. 

Dat crypto-integratie in Twitter meer is dan wishful thinking van de kant van laserogen wordt ook duidelijk door berichten dat ze al werken aan een native Twitter wallet. "Twitter werkt aan een portemonnee-prototype dat cryptostortingen en -opnames ondersteunt", schrijft softwareontwikkelaar Jane Manchun Wong op Twitter. 

NFT-integratie al verdiept 

Met de overname van Elon Musk introduceert Twitter een nieuwe functie. In samenwerking met vier NFT-marktplaatsen, waaronder Solana's Magic Eden marktplaats en Rarible, zullen geselecteerde Twitter-gebruikers binnenkort NFT's kunnen bekijken, kopen en verkopen. Het geheel heet NFT Tweet Tiles en wordt momenteel getest. 

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven