Nieuws - Testfase afgerond: SWIFT ontwikkelt platform voor CBDC's

Door Ted Maas

Testfase afgerond: SWIFT ontwikkelt platform voor CBDC's

CBDC
Testfase afgerond: SWIFT ontwikkelt platform voor CBDC's

38 instellingen, zes maanden, één succes: SWIFT zegt "een van de grootste CBDC-experimenten" ter wereld te hebben afgerond.

Deze week, op 25 maart 2023, werd de tweede testfase met succes afgerond. Deze test duurde zes maanden. Het is een oplossing om verschillende CBCD's met elkaar te verbinden - de "SWIFT-connector".

Volgens SWIFT waren 38 instellingen betrokken bij de test over een periode van zes maanden. SWIFT beschrijft het als "een van de grootste CBDC-experimenten die tot nu toe bekend zijn".

Sinds 2023 ontwikkelt SWIFT verschillende diensten voor blockchains, waaronder Chainlink. SWIFT werd opgericht in 1973 en is nu een van de grootste betalingsverwerkingsnetwerken ter wereld. 11.000 kredietinstellingen maken er gebruik van. Een CBDC is een digitale versie van een nationale valuta die wordt ondersteund door een centrale bank. Net als bij andere cryptocurrencies kunnen er bepaalde eigenschappen in worden "geprogrammeerd".

Terwijl Bitcoin en Ethereum vanwege hun kenmerken (min of meer) als gedecentraliseerd worden beschouwd, zijn CBDC's vanaf het begin gecentraliseerd en dus controversieel. Ze zijn onderworpen aan staatscontrole.

Sinds 2020 werken regeringen over de hele wereld aan de invoering van digitale centralebankvaluta's, nu in meer dan 130 landen. China loopt voorop - met een bijzonder controversiële vorm. Klokkenluider en bitcoiner Edward Snowden beschreef CBDC's als een "perversie van cryptocurrencies".

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven