Nieuws - De ECB bereidt de digitale euro voor

Door Luc Vesters

De ECB bereidt de digitale euro voor

Sinds vorige week is de Europese Centrale Bank met vijf officiële aankondigingen op zoek naar aanbieders voor het ontwikkelen van diensten met betrekking tot een digitale euro. Meer dan de helft van het toegewezen budget van 1,2 miljard euro is bestemd voor de ontwikkeling van offline betalingen. Er wordt gezocht naar aanbieders voor risicobeheer, informatiebeveiliging en niet te vergeten een smartphone app.

In het verleden hebben vertegenwoordigers van de ECB benadrukt dat het werken aan een digitale euro geen toezegging is om er een uit te geven. De aankondigingen zouden echter nieuwe druk op de ECB kunnen uitoefenen om het project daadwerkelijk uit te voeren.

De centrale bank overweegt al enkele jaren om een digitale versie van de euro uit te geven, die momenteel door 340 miljoen mensen in 20 EU-landen wordt gebruikt. In 2023 heeft de EU-Commissie al een wet voorgesteld voor digitale valuta.

Maar liefst 56 procent van het budget is toegezegd aan potentiële aanbieders van de offline component van de CBDC. De mogelijkheid van offline betalingen wordt gezien als een van de belangrijkste hindernissen bij de introductie van CBDC's.

Recente ontwikkelingen suggereren dat de ECB nu in de voorbereidingsfase zit voor het Digitale Euro project. Een besluit over de uitgifte van een euro zal pas worden genomen nadat er een wet is aangenomen in het Europees Parlement. Hier is sterke politieke weerstand tegen.

Met de digitale euro wil de ECB ook de triomf van cryptocurrencies zoals Bitcoin een halt toeroepen en burgers een digitale staatsvaluta aanbieden. Dit zal Bitcoin-liefhebbers waarschijnlijk niet overtuigen, BTC wordt immers met zijn decentralisatie en absolute schaarste door hen gezien als een alternatief voor fiatgeld van de staat.

Critici van de digitale euro waarschuwen ook voor gevaren voor burgers. Deze omvatten een toename van staatstoezicht, het afdwingen van negatieve rentetarieven zonder alternatief en financiële repressie tegen politieke dissidenten.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven