Nieuws - Staat Joe Biden strenge crypto-regels van de SEC door?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Staat Joe Biden strenge crypto-regels van de SEC door?

VS
Wet en regelgeving
Staat Joe Biden strenge crypto-regels van de SEC door?

In de VS zijn er politieke twisten over crypto-regulering door de SEC. Republikeinen eisen afwijzing, Joe Biden dringt aan op goedkeuring, desnoods met een veto.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft op 8 mei ingestemd met een resolutie om de boekhoudrichtlijnen voor cryptocurrencies van de Securities and Exchange Commission (SEC) af te wijzen. Volgens de industrie weerhouden deze richtlijnen banken ervan om crypto-klanten te bedienen.

De zogenaamde Staff Accounting Bulletin Nr. 121 (SAB 121) van de SEC moet de boekhoudkundige behandeling van crypto-activa verduidelijken. Banken zouden worden opgedragen om crypto-activa voor klanten zelf te bewaren. Dit zou kunnen leiden tot aanzienlijke kapitaalkosten en "digitale activa minder veilig maken", aldus de Republikein Riley Nickel tijdens een hoorzitting.

SAB 121 werd oorspronkelijk geïntroduceerd als een richtlijn voor medewerkers. Een controle door het Government Accountability Office (GAO) onthulde echter dat de SEC de regel eerder aan het Congres had moeten voorleggen voor goedkeuring. Daarom zou SAB 121 hoe dan ook "onwettig" zijn, aldus Republikeinse wetgevers.

"Gary Gensler heeft in zijn jihad tegen digitale activa een ogenschijnlijk banale richtlijn voor personeelsadministratie gebruikt om grote beursgenoteerde banken in feite te beletten digitale activa in bewaring te nemen," verklaarde Republikein Mike Flood tegenover CoinDesk.

Met mogelijk veto: Joe Biden zet zich dwars

Gensler en de SEC krijgen steun vanuit het Oval Office: "SAB 121 werd uitgevaardigd als reactie op aangetoonde technologische, juridische en regelgevende risico's die aanzienlijke verliezen voor consumenten hebben veroorzaakt", aldus president Biden in een verklaring van 8 mei.

Het Witte Huis is "vastbesloten" om het werk van de SEC in deze kwestie niet te verstoren. Het wil de resolutie van het Huis indien nodig blokkeren met een veto. Volgens de Amerikaanse grondwet kan het Huis het veto van de president echter nog steeds overrulen met een tweederdemeerderheid.

Voor Republikein Patrick McHenry is SAB 121 "een enorme afwijking van de manier waarop streng gereguleerde banken traditioneel verplicht zijn om activa namens hun klanten te behandelen."

Crypto-industrie versus SEC

Met SAB 121 schiet de SEC niet voor het eerst op de crypto-industrie. Volgens Gary Gensler voldoen crypto-platforms vaak niet aan de normen die gelden voor gereguleerde effectenbeurzen.

Met een recente rechtszaak van Consensys weet de industrie echter terug te vechten. Meer nog: volgens McHenry heeft Gensler het Congres tijdens een hoorzitting "opzettelijk misleid".

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven