Nieuws - Is Ethereum een security? Consensys klaagt de SEC aan

Door Luc Vesters

Is Ethereum een security? Consensys klaagt de SEC aan

Ethereum (ETH)
Wet en regelgeving
Is Ethereum een security? Consensys klaagt de SEC aan

Het juridische conflict tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en de cryptosector escaleert. Consensys dient een rechtszaak tegen de SEC in bij een rechtbank in Texas. "De onrechtmatige toelating van de SEC zou een ramp zijn voor het Ethereum-netwerk en voor Consensys," luidt de eis.

Dit is bedoeld om een rechtszaak van de andere partij te voorkomen. De SEC is op haar beurt van plan om Consensys aan te klagen. Dit blijkt uit een zogenaamde Wells Notice, die Consensys heeft ontvangen. Het gaat om bepaalde functies van de MetaMask Wallet die wordt beheerd door Consensys en die volgens de SEC illegaal zijn.

Maar de zaak is nog groter. De kern van de zaak is de vraag of Ethereum een security is onder de Amerikaanse beurswetgeving. Consensys vraagt de rechtbank nu om deze kwestie met juridische zekerheid op te helderen.

In een blogpost van Consensys staat te lezen:

"We hebben deze stap genomen om twee fundamentele redenen: (1) de SEC mag haar jurisdictie niet willekeurig uitbreiden om de toekomst van het internet te reguleren; en (2) de roekeloze aanpak van de SEC creëert chaos voor ontwikkelaars, marktdeelnemers, instellingen en naties die kritieke systemen bouwen of al beheren op Ethereum, 's werelds grootste platform voor gedecentraliseerde toepassingen."

Consensys stelt dus dat de SEC haar jurisdictie overschrijdt met haar acties tegen de cryptosector. Vooral staking is de SEC een doorn in het oog. In tegenstelling tot Bitcoin is de mogelijkheid om beloningen te verdienen door tokens in te zetten een kenmerk van een effect. Joe Lubin, oprichter van Consensys, betoogt daarentegen dat staking slechts een toezegging van een effect is en geen transformatie van Ethereum in een effect inhoudt.

Onlangs stak ook de Securities and Exchange Commission een stokje voor Ethereum ETF's en stelde beslissingen uit tot mei.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven