Nieuws - Silicon Valley Bank: dit is waarom de crash gevaarlijk is voor crypto
Door
Silicon Valley Bank zit in de problemen. Over het risico van een instorting en waarom ook crypto wordt getroffen.
De cryptosector is bekend met bankruns. Deze week nog werd bekend dat Silvergate Bank wordt geliquideerd. De reden hiervoor is een verlies aan vertrouwen in de instelling, waardoor klanten in paniek hun kapitaal hebben opgenomen. Een grote schok voor de crypto-industrie. Het was immers een van de weinige cryptovriendelijke bankinstellingen die bedrijven uit de sector toegang bood tot bankdiensten.
De tech- en cryptovriendelijke Silicon Valley Bank (SVB) zorgt nu ook voor onzekerheid en kapitaalvlucht bij haar klanten. SVB kondigde aan dat het zijn kapitaalpositie moest versterken. Er is een financieel gat van 1,8 miljard dollar ontstaan, dat de bank nu wil dichten door nieuwe aandelen uit te geven ter waarde van 2,25 miljard dollar. Als reactie hierop kelderde de koers van het aandeel donderdag na het sluiten van de handel tot 70 procent. Ten slotte hebben sommige beleggers hun geld al teruggetrokken en ook industrieleiders als Peter Thiel hebben dat geadviseerd.
In tegenstelling tot een gewone universele bank zijn de klanten van Silicon Valley Bank vooral techbedrijven en durfkapitaalbedrijven. Aan de ene kant maakt dit Sillicon Valley Bank een van de grootste banken ter wereld, namelijk plek 16 op basis van klantendeposito's.
Het grote gevaar wanneer een bank faalt, is niet zozeer dat de bank zelf failliet gaat, maar de impact op de klanten. Dus als Silicon Valley Bank een probleem heeft, dan heeft de Amerikaanse techsector dat ook. Onder klanten bevinden zich invloedrijke durfkapitaalbedrijven zoals Sequoia en Andreessen Horowitz (a16z). Zij zijn de grote financiers van de tech-scene en hebben geïnvesteerd in veel van de meest opmerkelijke crypto-projecten.
Hoe hard de bank uit Silicon Valley wordt geraakt, zal uiteindelijk worden bepaald door het sentiment van de markt en het gedrag van zijn klanten. Als er geen verdere paniek uitbreekt en de reeds begonnen bankrun zich niet verder uitbreidt, zou de SVB er licht vanaf moeten komen. Het kapitaaltekort van 1,8 miljard dollar is immers vrij klein in verhouding tot de omvang van de instelling.
Uiteindelijk is het een heel dunne en niet altijd rationele lijn die bepaalt of alles goed afloopt of op een ramp uitloopt. Het zou fataal en onzinnig zijn om Silicon Valley Bank te vergelijken met Silvergate. Qua omvang en stabiliteit moeten we spreken van twee totaal verschillende partijen.
Het is veel minder waarschijnlijk dat wat Silvergate Bank overkwam SVB ook zal overkomen. Maar als het toch gebeurt, heeft de cryptosector een groot probleem.
Maar er is reden voor optimisme! Invloedrijke investeerders en bedrijven laten Silicon Valley Bank niet zomaar failliet gaan. Zelfs de Amerikaanse staat, die qua regelgeving enigszins uit de hand loopt, heeft geen belang bij onrust in Silicon Valley.