Nieuws - SEC klaagt Silvergate Bank aan

Door Luc Vesters

SEC klaagt Silvergate Bank aan

SEC klaagt Silvergate Bank aan

De Amerikaanse toezichthouder heeft gisteren, maandag 7 juli, een aanklacht ingediend tegen de Silvergate Bank wegens effectenfraude. Dit blijkt uit een persbericht van de SEC. Volgens hen zou de crypto-vriendelijke bank er niet in geslaagd zijn om transacties ter waarde van een biljoen dollar volgens de regels te controleren. Daarnaast zou Silvergate het publiek hebben misleid, aldus de SEC.

De autoriteit beschuldigt de bank ervan misleidende transacties van de in november 2022 ingestorte crypto-beurs FTX te hebben verborgen. Silvergate liet betalingen aan FTX ter waarde van negen miljard dollar toe zonder verdere controlemaatregelen.

In maart van dit jaar werd FTX-baas Sam Bankman-Fried in de VS veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. De aanklachten: samenzwering, witwassen en fraude ten opzichte van zijn klanten. Alleen al van deze klanten zou Bankman-Fried acht miljard Amerikaanse dollar hebben gestolen, volgens de rechtbank.

De SEC beweert dat Silvergate deze transacties na het instorten wilde verbergen. Ook leden van het management, die tot een miljoen Amerikaanse dollar boete zouden moeten betalen, zijn aangeklaagd wegens fraude. Silvergate heeft met de toezichthouder een boete van 50 miljoen dollar afgesproken.

De bank uit Californië meldde in maart 2023, kort na de sluiting van de Silicon Valley Bank, haar eigen faillissement. De crypto-vriendelijke bank had zware verliezen geleden door het instorten van FTX en de instorting van haar aandelenkoers.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven