Nieuws - Sam Bankman-Fried veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Sam Bankman-Fried veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf

FTX
VS
Scams, criminaliteit en fraude
Sam Bankman-Fried veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf

Het vonnis tegen FTX-oprichter Sam Bankman-Fried is geveld. Hem hangt 25 jaar achter de tralies boven het hoofd. Tot 115 jaar was mogelijk.

Het is het hoogtepunt van een lange rechtszaak die voor veel opschudding heeft gezorgd. Rechter Lewis Kaplan heeft vanmiddag in New York de oprichter van de insolvente exchange FTX, Sam Bankman-Fried, veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf.

Het vonnis in de FTX rechtszaak is daarmee veel milder dan veel waarnemers hadden verwacht. Het juridische team van SBF had onlangs opgeroepen tot een nog mildere straf van minder dan zeven jaar, hoewel in het ergste geval tot 115 jaar mogelijk zou zijn geweest.

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie had de rechter geadviseerd om een gevangenisstraf van 40 tot 50 jaar op te leggen. Volgens het strafprotocol was er een "aanzienlijke kans" dat de FTX-oprichter opnieuw fraude zou plegen als hij op jonge leeftijd uit de gevangenis zou komen.

Sinds de ondergang van FTX is SBF vaak beschuldigd van mediamanipulatie. Kort na de ondergang van zijn crypto-imperium in de herfst van 2022 dacht hij waarschijnlijk al aan een spectaculaire comeback in de media.

Afgelopen november bevond een jury de voormalige cryptoposter boy schuldig aan zeven aanklachten. Eerder werd hij al beschuldigd van samenzwering, fraude en het witwassen van geld.

"De schade was enorm. Wroeging is er niet", schreef de nieuwe FTX CEO Ray afgelopen woensdag in zijn procesdossier. "Effectief altruïsme, tenminste zoals Sam Bankman-Fried het beleefde, was een leugen."

Het lijkt er echter op dat het leven in de gevangenis de afgelopen maanden zijn tol heeft geëist van de FTX fraudeur, want een medegevangene beschreef SBF onlangs in een interview als verwaarloosd en uitgemergeld.

Het vonnis van vandaag betekent voorlopig het einde van een van de grootste strafzaken in de cryptogeschiedenis. De aangerichte schade was enorm, aangezien FTX-klanten alleen al naar verluidt meer dan 8 miljard US dollar hebben verloren.

De advocaten van SBF hebben al aangekondigd in beroep te gaan tegen het vonnis.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven