Nieuws - SEC bestuur roept op tot duidelijke regels voor crypto

Door Luc Vesters

SEC bestuur roept op tot duidelijke regels voor crypto

Ripple (XRP)
VS
Wet en regelgeving
SEC bestuur roept op tot duidelijke regels voor crypto

De Securities and Exchange Commission (SEC) moet duidelijke regels formuleren voor het omgaan met crypto en digitale activa. Dat is tenminste wat bestuurslid Mark Uyeda gisteren, 6 november, eiste op een conferentie in Londen.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission had "proactief" kunnen helpen bij het vormgeven van een regelgevend kader voor cryptocurrencies en digitale activa. "Helaas heeft de SEC niet voor deze aanpak gekozen en volgt in plaats daarvan een aanpak van geval tot geval door middel van handhavingsacties," zei Uyeda in zijn toespraak.

Hij bekritiseert de aanpak van de SEC: "Het is jammer dat ondanks het grote aantal regelvoorstellen dat de SEC de afgelopen twee jaar heeft gepubliceerd, cryptocurrencies hier niet onder vielen." Hiermee neemt de commissaris het standpunt in van veel marktdeelnemers die al lang vragen om meer duidelijkheid met betrekking tot crypto en digitale activa.

In het verleden heeft de SEC meerdere malen de aandacht getrokken met zogenaamde handhavingsacties tegen verschillende cryptobedrijven. Zo pakte de autoriteit bijvoorbeeld Coinbase en Ripple aan. In de laatste zaak met een nogal bescheiden resultaat voor de SEC. Het hoofd van de Securities and Exchange Commission, Gary Gensler, geldt als een streng criticus van de crypto industrie. In zijn ogen zijn een groot deel van de munten en tokens namelijk securities.

Twee kampen in SEC

Maar er zijn twee kampen in de leiding van de SEC. Aan de ene kant de crypto-kritische factie, bestaande uit de Democraten Gensler, Caroline A. Crenshaw en Jaime Lizárraga, en aan de andere kant een pro-crypto factie bestaande uit de Republikeinen Mark Uyeda en Hester Peirce.

De House Finance Committee zette eind juli een stap in de richting van duidelijkere regels voor crypto toen het verschillende wetsvoorstellen introduceerde die gericht waren op de industrie.

Vanwege het begrotingsconflict in de VS en het wegstemmen van de toenmalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, werd het project aanvankelijk in de ijskast gezet. Meer hier: Hoe het drama in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden cryptoregulering in de ijskast zet

De Republikeinen zijn het nu tot een nieuwe voorzitter gekomen: Mike Johnson. Het is nog steeds een lege vlek als het gaat om crypto. Het is goed mogelijk dat regulering in de VS nieuw momentum krijgt en de SEC onder druk zet.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven