Nieuws - Sandbox en Decentraland: komt er een comeback?

Door Ted Maas

Sandbox en Decentraland: komt er een comeback?

Sandbox en Decentraland: komt er een comeback?

Van voormalige winnaars van de 2021 bull run tot miljardenverliezen in big tech – metaverse projecten klinken heel mooi, maar vallen in de realiteit vaak tegen.

Elke crypto-cyclus brengt zijn eigen thema's en trends met zich mee, die vaak bepalen welke projecten meer aandacht krijgen dan andere. In de bull-run van 2017 was er een sterke focus op Initial Coin Offerings (ICO's), een methode om kapitaal op te halen voor nieuwe cryptocurrency-projecten waarbij tokens worden verkocht aan investeerders voordat ze worden verhandeld. In de meest recente bull run stond de metaverse centraal, met flag-ships zoals Sandbox en Decentraland. Vandaag zijn deze projecten een beetje in de vergetelheid geraakt, wat is er gebeurd?

Hype rond de metaverse

De opkomst van trends is een dynamiek die bijna niemand volledig begrijpt. Bedrijven van over de hele wereld investeren enorme bedragen in onderzoek en trendanalyses om in een vroeg stadium te herkennen welke onderwerpen relevant zullen worden voor de markt. Een goed voorbeeld hiervan is Facebook: Het bedrijf herkende de visie van de metaverse en investeerde meer dan 100 miljard dollar in de ontwikkeling van een eigen virtual reality wereld. Mark Zuckerberg was zo overtuigd van dit idee dat hij het bedrijf omdoopte tot Meta.

De metaverse-trend werd verder aangewakkerd door de NFT-bullrun. Dominante merken en bedrijven lanceerden NFT-campagnes en verwierven virtuele grond in metaverse projecten zoals Decentraland en Sandbox. Een dergelijke institutionele instroom in de ruimte en de mainstream acceptatie van NFT's had een enorme impact op de sector. Interessant is dat NFT's zoals het succesvolle CryptoPunks-project al sinds 2017 bestaan, hoewel hun hype pas in 2021 toenam.

De koers kelderde

Met de hype rond meta en NFT's werden metaverse projecten de meest lucratieve investeringen van 2021. Decentraland begon met een prijs van slechts vijf cent in augustus 2020 en steeg binnen een jaar naar 5,90 USD, een waardestijging van meer dan 100x. De prijs van Sandbox's SAND token ontwikkelde zich op vergelijkbare wijze, van ongeveer 0,60 cent tot net onder de 9 dollar.

Het einde van de bull run bracht echter een aantal harde realisaties met zich mee. Het werd duidelijk dat mensen toch niet klaar waren om in een virtuele wereld te leven en te werken. NFT's beleefden een aanzienlijke daling en hebben tot nu toe vrijwel geen noemenswaardig prijsherstel gekend. Non-fungible tokens, die voorheen miljoenen opbrachten, hadden plots geen interesse of nut meer.

De metaverse van Meta leed miljardenverliezen en dwong het bedrijf om zijn strategie te heroverwegen. De metaversetrend kwam tot stilstand en de prijzen van Decentraland en Sandbox corrigeerden met respectievelijk 95 en 97 procent.

Is een comeback mogelijk?

2021 bleek absoluut te vroeg voor de metaverse, maar de toekomst blijft open. Investeerders en bedrijven hoopten op meer vooruitgang in de ontwikkeling van de metaverse en zullen voorzichtiger zijn met toekomstige investeringen. Als we kijken naar de huidige trends, lijkt het duidelijk dat de focus nu meer ligt op AI tokens en de tokenisatie van echte activa. Mocht de metaverse een comeback maken, dan zal de aandacht waarschijnlijk ook terugkeren naar projecten als Decentraland en Sandbox, zij het soms in combinatie met nieuwe projecten.

Wil je alles weten over de Metaverse? Lees dan ons Academy artikel.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven