Nieuws - Ron DeSantis wil president worden: Goed voor crypto, slecht voor de VS?

Door Luc Vesters

Ron DeSantis wil president worden: Goed voor crypto, slecht voor de VS?

Bitcoin (BTC)
VS
Elon Musk
CBDC
Ron DeSantis wants to be president: Good for crypto, bad for the U.S.?

Hij heeft geen hoge pet op van abortus, rechten voor leden van de LGBTQ+ scene, woke-taal, beperkingen op wapenrechten of illegale immigratie. Gevreesd door Democraten als een brenger van het kwaad, wordt Ron DeSantis gevierd door rechtse conservatieven als de redder van de natie. De gouverneur van Florida verdeelt het Amerikaanse kiezerspubliek op een manier waarop alleen ex-president Donald Trump dat vóór hem deed. En hij moet ook oppassen voor DeSantis. Want hij wordt door velen beschouwd als een scherpere versie van de 45e Amerikaanse president: een Trump 2.0. Binnenkort beslist de Republikeinse Partij tussen die twee.

Want vandaag, 24 mei, wordt het officieel: DeSantis wil om 18.00 uur (middernacht onze tijd) zijn kandidatuur aankondigen in een Twitter Space, gehost door Elon Musk. De Tesla-baas heeft dit bevestigd. Geruchten over zijn presidentskandidatuur circuleren al maanden.

Het nieuws veroorzaakte ook opschudding in de cryptoruimte. Want Ron DeSantis is ook: Bitcoin-fan. Zou zijn toetreding tot het Witte Huis een einde maken aan de momenteel harde anti-cryptokoers van de Amerikaanse overheid?

Ron DeSantis: Bitcoin ja, CBDC nee

Als het niet om de rechten van minderheden gaat, staat één woord voorop in de politieke ideologie van DeSantis: "vrijheid". Hieronder valt ook de financiële vrijheid van Amerikaanse burgers. De presidentskandidaat ziet deze bedreigd door een digitale centrale bank munt. Om deze "Big Brother digitale dollar" te voorkomen, ondertekende DeSantis op 12 mei anti-CBDC wetgeving in de wet voor zijn staat, Florida. De digitale dollar zou de privacy en economische vrijheid in gevaar brengen, persoonlijke rechten beperken en innovatie vertragen. De wet moet het gebruik ervan verbieden. Naast de digitale dollar gaat het ook om de bijzonder omstreden digitale yuan uit China.

Bitcoin daarentegen krijgt als CBDC-tegenpool altijd rugwind van de gouverneur van Florida. Al in mei 2021 ondertekende DeSantis een wet die cryptocurrencies van een wettelijk kader voorziet en duidelijk maakt dat particulieren zonder vergunning in cryptocurrencies moeten kunnen handelen. Bij de presentatie van de begroting voor 2022 zei DeSantis: "Ons standpunt als staatsregering is dat dit [cryptocurrencies] iets is wat we verwelkomen. We willen ervoor zorgen dat de staatsoverheid cryptovriendelijk is." In maart vorig jaar ondertekende hij een wet die belastingbetalingen via Bitcoin en andere cryptocurrencies mogelijk maakt.

VS vs. Crypto: Maakt DeSantis een einde aan de harde koers van SEC?

Uiterlijk sinds de FTX-zaak heeft de crypto-industrie in de VS het moeilijk. De beurstoezichthouder SEC heeft herhaaldelijk bedrijven voor de rechter gesleept, de Amerikaanse president Joe Biden heeft belastingverhogingen voor miners geëist en Elizabeth Warren gewaarschuwd voor de gevaren van Bitcoin en Co.

Ron DeSantis zal cryptocritici niet het zwijgen opleggen, zelfs niet als president van de VS. Maar daarmee komt grote invloed. De SEC-voorzitter wordt voorgedragen door de president en moet vervolgens alleen nog worden bevestigd door de Senaat. De dagen van Gary Gensler als SEC-chef zullen onder DeSantis waarschijnlijk snel geteld zijn.

Een overwinning van DeSantis zou sommige bedrijven in de sector in het land moeten houden dankzij belastingverlagingen, zijn reeds bewezen affiniteit met crypto's en een liberaal economisch beleid. Sommige daarvan zetten al voelsprieten uit naar nieuwe locaties, zoals Coinbase, Gemini en Circle. En dus viert ook de cryptoruimte de kandidatuur van DeSantis als een overwinning, terwijl grote delen van het wereldpubliek angstig uitkijken naar Jacksonville - en misschien binnenkort naar Washington.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven