Nieuws - Powell waarschuwt voor Amerikaanse schuldenlast

Door Mike Hesp

Powell waarschuwt voor Amerikaanse schuldenlast

Powell waarschuwt voor Amerikaanse schuldenlast

In een televisie-interview lijkt Amerika's hoogste monetaire waakhond, Jerome Powell, zich zorgen te maken over de immense schuldenlast van zijn land.

Het hoofd van de Federal Reserve, Jerome Powell, is blijkbaar bezorgd over de hoge overheidsuitgaven van zijn land, zo blijkt uit een televisie-interview.

Powell was te gast in het programma "60 Minutes" van CBS. Presentator Scott Pelley vroeg hem naar de huidige gebeurtenissen rond inflatie en de gezondheid van het Amerikaanse banksysteem.

Op de vraag hoe de Fed-voorzitter de huidige staatsschuld beoordeelde, antwoordde Powell dat ze meestal proberen "geen commentaar te geven" op het begrotingsbeleid. Powell voegde er echter aan toe dat de VS "zich op de lange termijn op een onhoudbaar fiscaal pad bevindt". Dit betekent dat de schuldenlast momenteel sneller groeit dan de economie, zei Powell.

"We lenen geld van toekomstige generaties", legde hij uit. Op de lange termijn maakte hij zich zorgen over de overheidsuitgaven. Het was "tijd om van fiscale duurzaamheid een prioriteit te maken".

De huidige schuld van de VS bedraagt 34 biljoen dollar. In verhouding tot het bruto binnenlands product is de totale schuld momenteel 123 procent. Volgens 60 Minutes zal de schuld in 2054 zijn gegroeid tot een miljoen dollar per huishouden.

Daarentegen achtte de Fed-chef een wijdverspreide bankencrisis "onwaarschijnlijk". Het probleem van enkele regionale banken met "geconcentreerd risico" is "beheersbaar", zei Powell. In het verleden was de ineenstorting van Silicon Valley Bank echter ook een vergissing van de Fed, gaf hij toe.

Marktwaarnemers ervaren momenteel een hernieuwd onbehagen over sommige Amerikaanse banken. Vorige week verloren de aandelen van New York Community Bank meer dan 40 procent van hun waarde nadat het bedrijf verliezen bekendmaakte uit zijn vastgoedactiviteiten.

Desondanks is de Federal Reserve voorlopig niet van plan om het reddingspakket voor banken van vorig jaar, dat op 11 maart afloopt, te verlengen. Volgens Arthur Hayes, oprichter van Bitmex, kan dit leiden tot een "mini-crisis" voor de banken voordat de centrale bank reageert met een injectie van liquiditeit. Wat op zijn beurt, zoals in het verleden is gebleken, ook weer gunstig is voor Bitcoin.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven