Nieuws - Zakkende koers na de ETF – Een correctie of "bullish selling"?

Door Ted Maas

Zakkende koers na de ETF – Een correctie of "bullish selling"?

Zakkende koersen na de ETF – Een lange correctie of "bullish selling"?

Massale uitstromen uit de Grayscale ETF GBTC zetten de cryptokoersen onder druk. Wat zit erachter en wat kunnen we de komende periode allemaal verwachten?

Als Grayscale er niet was geweest, zou de lancering van de Bitcoin ETF waarschijnlijk de beste ETF-introductie ooit zijn geweest - gemeten aan de hand van het handelsvolume en de volumes die BlackRock en Fidelity op korte termijn hebben verzameld. Dat dit historische moment nu is veranderd in een "sell the news event" is grotendeels te danken aan de enorme verkoop van het GBTC Bitcoin fonds. Of beter gezegd, de klanten van Grayscale, waarvan we nu ook weten dat ze in het afgelopen jaar FTX aandelen hebben verkocht. Zelfs anderhalf jaar na de ineenstorting lijkt het FTX spook beleggers te achtervolgen. Daarmee bederven ze de pret van de bulls.

Tot overmaat van ramp worden steeds meer bitcoins van whales (wallets met meer dan 1.000 BTC) overgemaakt naar exchanges, wat wijst op grote sell-offs door grote beleggers. Wat voor sommigen slechts een deel van een kleine correctie is, lijkt voor anderen het begin te zijn van een langere afzwakking van de koers. Dus is de grote Bitcoin Party van 2024 al geannuleerd of is dit het fenomeen "bullish selling"? Een overzicht en classificatie van Grayscale, whales en andere aspecten.

GBTC bloedt, BlackRock verslindt BTC

s Werelds grootste vermogensbeheerders, waaronder BlackRock en Fidelity, en hun klanten verslinden momenteel iedere bitcoin. De enorme instroom nieuwe investeerders heeft tot nu toe de enorme uitstroom van Grayscale kunnen absorberen. Dit blijkt uit gegevens van Bloomberg-analist James Seyffart. Volgens deze data verloor Grayscale op 23 januari USD 3,96 miljard in BTC, terwijl BlackRock en Co. een winst boekten van USD 4,94 miljard.

Dit vertegenwoordigt een nettowinst van ongeveer 983 miljoen dollar aan Bitcoin-instroom in alle ETF's in de "Cointucky Derby", zoals de Bloomberg-analist het spektakel noemt. En toch dalen de koersen. Een reden hiervoor kan zijn dat de instroom en uitstroom niet gelijkmatig verdeeld waren. Bijvoorbeeld, alle ETF's samen zagen op sommige dagen een netto uitstroom van enkele honderden miljoenen US dollars. Door het cash redemption model, dat de SEC als voorwaarde stelde voor ETF-goedkeuring, is er ook een vertraging (tot twee dagen) tussen de aankoop/verkoop van ETF-aandelen en de aankoop/verkoop van de Bitcoin erachter. Met andere woorden, zelfs op dagen van instroom kunnen de naweeën van de verkoop van de vorige dag de spotprijzen drukken. De boosdoener lijkt te zijn geïdentificeerd: Grayscale en het GBTC-fonds. Of zit er toch meer achter?

Benzine op het crypto-vuur

De theorie is eenvoudig: de aanzienlijk hogere ETF-vergoedingen van Grayscale en het feit dat beleggers in het fonds slechts een paar maanden geleden een enorme arbitragemogelijkheid hadden en nu grotere winsten nemen, veroorzaakt een massale uitstroom. In de afgelopen weken toonden on-chain gegevens van Arkham Inelligence hoe Grayscale batches van meerdere 10.000 BTC naar Coinbase stuurde kort voordat de markt in de VS opende. Echter, zoals Andre Dragosch, hoofd onderzoek bij ETC-Group, opmerkt op X, is dit slechts een deel van de in totaal 283.000 BTC die zijn ontvangen op Coinbase sinds de ETF lancering. De volgende Glassnode grafiek illustreert op indrukwekkende wijze de enorme toename van BTC op de  Amerikaanse exchange.

Bitcoin ETF

Volgens Dragosch was de uitstroom van Grayscale goed voor 76 procent van alle BTC whale-transacties op het hoogtepunt. Op sommige dagen was dit echter maar twee procent, wat betekent dat een hele reeks andere verkopers Bitcoin verkochten. Voornamelijk whales met meer dan 1.000 BTC in hun wallet. Hij berekent dat voor elke procent toename qua ETF instroom, er een daling is van 0,41 procent in de koers van Bitcoin. We kunnen dus concluderen dat niet alleen het GBTC-fonds verantwoordelijk is voor de recente prijscorrectie. De massale winstnemingen door sommige whales zorgen ook voor rode cijfers en volatiliteit op de markten. Zodra de neerwaartse spiraal op gang komt, zal de rest vanzelf gaan.

De uitstroom uit GBTC zou echter wel eens een "kortetermijnverschijnsel" kunnen zijn, volgens Dragosch. Gezien het feit dat het fonds in dit tempo "binnen 37 dagen zonder bitcoins zou komen te zitten", denkt hij dat de uitstroom waarschijnlijk zal vertragen. Dit is al te zien in de gegevens, zoals Eric Balchunas, ook analist bij Bloomberg, op 24 januari op X onthulde. Ook vormen er donkere wolken vanuit een andere richting.

De nasleep van Mt Gox.

De curatoren van de failliete cryptobeurs Mt Gox hadden geen slechtere timing kunnen kiezen. Geruchten dat de exchange zich aan het voorbereiden was om 142.000 BTC uit te keren aan schuldeisers volgden midden in de toch al slechte stemming op de markt. De geruchten waren tot nu toe echter gebaseerd op niet-geverifieerde e-mails aan vermeende slachtoffers. Er zijn ook verschillende meningen over het werkelijke effect van deze uitbetalingen. Waarom? Het proces word constant uitgesteld. Verkopen als gevolg van de uitbetalingen van Mt.Gox zullen daarom waarschijnlijk pas werkelijkheid worden op het moment dat ze plaatsvinden. Toch zijn investeerders huiverig.

Maar macro-economische gebeurtenissen zouden veel meer de reden kunnen zijn waarom mensen hun winst pakken. Arthur Hayes, oprichter van Bitmex, is hier tenminste van overtuigd. In zijn nieuwste blogpost interpreteert hij de koersbewegingen van Bitcoin als een indicator voor de binnenkort instortende liquiditeit van de dollar. En wijst op de divergentie tussen Bitcoin en de S&P500 aandelenindex.

Volgens Hayes kan er de komende weken en maanden tijdelijk liquiditeit uit de markt worden gehaald. Volgens hem zal het nieuwe Amerikaanse staatsobligatieprogramma, dat op 31 januari wordt aangekondigd, doorslaggevend zijn. Als de uitgifte van obligaties verschuift van de korte naar de lange termijn, zou de crypto- en aandelenrally op hol slaan. Bitcoin prijst dit al in. De S&P500 en andere TradFi-indices, die onlangs een nieuwe all-time high bereikten, moeten zich voorbereiden op een "onaangename verrassing", zegt Hayes.

Het Bank Term Funding Programme (BTFP), het reddingsprogramma van de Federal Reserve voor de Amerikaanse bankensector, loopt ook af in maart. De centrale bank bevestigde dit gisteren in een verklaring. Hayes denkt dat deze terugtrekking van liquiditeit de Amerikaanse bankensector weer in een nieuwe "mini-crisis" zou storten, wat tijdelijk zou leiden tot sterke sell-offs op de markten. Hij voorspelt dan dat de Bitcoin zijn bodem zal bereiken op 30.000 tot 35.000 USD. De dreigende financiële crisis zou de Federal Reserve er immers toe aanzetten om opnieuw stimuleringsmaatregelen te nemen, zoals Hayes voorspelt. Het verleden laat zien dat Bitcoin en andere cryptocurrency daar meestal op de lange termijn van profiteren.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven