Nieuws - OneCoin oplichter weer vrij

Door Luc Vesters

OneCoin oplichter weer vrij

Bitcoin (BTC)
Scams, criminaliteit en fraude
OneCoin oplichter weer vrij

De broer van "cryptokoningin" Ruja Ignatova is weer op vrije voeten. Hij zat ongeveer drie jaar achter de tralies voor zijn betrokkenheid bij het beruchte OneCoin-fraudeplan ter waarde van 4,4 miljard dollar.

OneCoin was een Ponzi-oplichting gevestigd in Bulgarije die werd uitgevoerd tussen 2014 en 2018. De fraudeurs beloofden buitenproportionele winsten, een gegarandeerd rendement en brachten hun cryptoproject op de markt als een "Bitcoin-killer".

Volgens een rapport van Bloomberg is de berouwvolle Konstantin Ignatov nu vrijgelaten door US District Judge Edgardo Ramos omdat hij zijn gevangenisstraf al voldoende had uitgezeten. De cryptofraudeur werd al in 2019 gearresteerd.

Ignatov had schuld bekend aan zijn betrokkenheid bij de OneCoin cryptocurrency scam na de verdwijning van zijn zus in 2017. Ten tijde van de meest recente uitspraak had hij al 34 maanden in de gevangenis doorgebracht.

De rechter was echter vol lof over de samenwerking van Ignatov met het Openbaar Ministerie, die daardoor genadevol was. Desondanks beschreef hij OneCoin duidelijk als een "grootschalige fraude met honderdduizenden slachtoffers" die nauwelijks konden hopen op compensatie.

Ignatovs medewerking omvatte ook zijn getuigenis in het proces tegen voormalig advocaat Mark Scott. Scott werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor het witwassen van 400 miljoen US dollar van de OneCoin oplichting.

Ignatov mag zich echter alleen onder bepaalde voorwaarden vrij bewegen. Hij moet de komende twee jaar onder voorlopig toezicht van de rechtbank staan en ook 118.000 US dollar van zijn activiteiten bij OneCoin overhandigen.

De verblijfplaats van zijn zus, de "Cryptoqueen" Ignatova, is nog onbekend. Zij staat momenteel op de "Ten Most Wanted" lijst van de FBI en is bij verstek veroordeeld voor onder andere effectenfraude en witwassen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven