Nieuws - 20 jaar gevangenis voor medeoprichter OneCoin

Sam Fröling

Door Sam Fröling

20 jaar gevangenis voor medeoprichter OneCoin

20 jaar gevangenis, voor medeoprichter OneCoin

Karl Sebastian Greenwood medeoprichter van de crypto-zwendel OneCoin moet 20 jaar achter de tralies zitten, dit is in New York door een rechter besloten.

Karl Sebastian Greenwood bedacht in 2014 in Sofia, Bulgarije samen met Ruja Ignatova de bekendste zwendel in de cryptosector: OneCoin. Nu moet hij voor 20 jaar de gevangenis in. Dit werd aangekondigd in een persbericht door Damien Williams, advocaat van de Verenigde Staten voor het zuidelijke district van New York. Hij is de hoogste Amerikaanse vertegenwoordiger in federale straf- en civiele zaken van acht districten in de staat New York.

"Een van de drie grootste fraudes ooit gepleegd"

"Als oprichter en hoofd van OneCoin leidde Karl Sebastian Greenwood een van de drie grootste fraudes ooit gepleegd," zei Williams bij de uitleg van het vonnis, dat werd uitgesproken door waarnemend U.S. District Judge Edgardo Ramos. Miljoenen gedupeerde klanten wereldwijd investeerden meer dan US$4 miljard in de zwendel, die Greenwood samen met Ruja Ignatova, ook bekend als de "Cryptoqueen", lanceerde, liet Williams weten.

Greenwood en zijn medesamenzweerders hadden "nietsvermoedende slachtoffers miljarden US dollars afhandig gemaakt door een financiële revolutie te beloven en te beweren dat Onecoin de Bitcoin-killer zou zijn". "In feite," zei Williams, "waren Onecoins volledig waardeloos en kwamen investeerders met lege handen te staan, terwijl Greenwood zijn zakken vulde met meer dan US$300 miljoen." Greenwood, die de Zweedse en Britse nationaliteit heeft, gebruikte het geld naar verluidt onder andere voor luxeartikelen, waaronder een jacht, vastgoed in Spanje, Dubai en Thailand en een privéjet voor OneCoin. Hij werd in 2018 gearresteerd in zijn woning op het Thaise eiland Koh Samui en zit sindsdien in preventieve hechtenis.

Strenge straf gonst na in de financiële sector

Williams gaf aan dat de strenge straf na zou gonzen in de financiële sector en iedereen zou moeten afschrikken "die in de verleiding zou kunnen komen om tegen investeerders te liegen en het cryptocurrency ecosysteem uit te buiten door middel van fraude."

Ondertussen is er geen spoor van zijn medeoprichter Ruja Ignatova. De FBI heeft een beloning van US$100.000 uitgeloofd voor aanwijzingen en haar op de lijst van de 10 meest gezochte criminelen ter wereld gezet. Geruchten dat ze al sinds 2018 dood is, zijn onbevestigd.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven