Nieuws - OneCoin hoofd advocaat gaat de gevangenis in

Door Luc Vesters

OneCoin hoofd advocaat gaat de gevangenis in

Wet en regelgeving
Scams, criminaliteit en fraude
OneCoin hoofd advocaat gaat de gevangenis in

Het voormalige hoofd van de juridische en compliance afdeling van de frauduleuze cryptocurrency OneCoin, Irina Dilkinska, heeft een gevangenisstraf van vier jaar gekregen, zo heeft het Amerikaanse Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De 42-jarige Bulgaarse vrouw had eerder toegegeven dat ze hielp bij het witwassen van honderden miljoenen Amerikaanse dollars aan opbrengsten van de OneCoin zwendel. Daarom pleitte ze in november schuldig.

OneCoin was een Ponzi-oplichting gevestigd in Bulgarije die werd uitgevoerd tussen 2014 en 2018. De fraudeurs beloofden enorme winsten, een gegarandeerd rendement en brachten hun cryptoproject op de markt als een "Bitcoin-killer".

De Amerikaanse districtsrechter Edgardo Ramos wees Dilkinska's verzoek af om gevangenisstraf te ontlopen en terug te keren naar Bulgarije om voor haar twee jonge kinderen te zorgen, meldde Bloomberg.

Ze is niet de enige voormalige OneCoin directeur die in de gevangenis zit voor frauduleuze activiteiten. Medeoprichter Greenwood werd in september ook veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor fraude en het witwassen van geld.

De rechter noemde haar "een vrouw met een grote intelligentie die beter had moeten weten" en veroordeelde Dilkinska ook tot het betalen van $118,4 miljoen aan compensatie voor haar betrokkenheid bij de OneCoin zwendel.

Cryptoqueen Ruja Ignatova wordt nog steeds vermist als het vermeende brein achter OneCoin. Ze staat dan ook op de "Ten Most Wanted" lijst van de FBI en is bij verstek veroordeeld voor onder andere effectenfraude en witwassen.

Sommigen speculeren al dat ze is vermoord. Haar broer daarentegen is weer vrij nadat hij drie jaar heeft gezeten voor zijn betrokkenheid bij de beruchte fraude van 4,4 miljard US dollar.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven