Nieuws - Nieuw hoogtepunt voor de Bitcoin ETF race

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Nieuw hoogtepunt voor de Bitcoin ETF race

Bitcoin (BTC)
ETF
Ontwikkelingen
Nieuw hoogtepunt, voor de Bitcoin ETF race

De SEC stelt de laatste deadline vast voor kandidaten voor een Bitcoin Spot ETF. Grayscale is hiervoor begonnen met het herstructureren van zijn personeel.

De voorbereidingen voor een Bitcoin Spot ETF bevindingen in de laatste fase. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft aanvragers een laatste deadline gegeven waarbinnen wijzigingen kunnen worden ingediend bij de autoriteit. Dit werd gemeld door Reuters.

Personen die bekend zijn met de zaak vertelden het persbureau over een intensieve dialoog tussen de SEC en vertegenwoordigers van BlackRock, ARK Investments, 21 Shares en Grayscale. De SEC heeft de kandidaten laten weten dat wijzigingen tot uiterlijk 29 december, dus volgende week vrijdag, kunnen worden aangebracht. Als de deadline wordt overschreden komen de kandidaten niet in aanmerking voor de eerste golf van vergunningen, aldus de bronnen. Marktwaarnemers en experts verwachten groen licht op 10 januari volgend jaar. Dan zal naar verwachting de eerste reeks van Bitcoin Spot ETF's zijn beursdebuut maken.

SEC eist extra kasreserves

In de afgelopen weken zijn er herhaaldelijk wijzigingen aangebracht in de aanvragen van BlackRock en andere kans makers. Een van de aandachtspunten was het type uitgifte van de ETF-aandelen. De SEC was duidelijk voorstander van een cash variant. Na lange discussies gaven de aanvragers uiteindelijk toe. Aandelen worden nu als volgt uitgegeven:

Bij de-+ creatie van nieuwe ETF-aandelen moeten de betrokken partijen (zogenaamde "authorised participants") naast de gekochte Bitcoin nu ook kasreserves aanhouden ter hoogte van de aankoopprijs. Deze moeten dan worden overgedragen aan de uitgever. In ruil daarvoor draagt de uitgever de aandelen over aan de betrokken partijen.

De extra kasreserve maakt de uitgifte duurder voor de aanbieders. Eén ding is nu echter duidelijk: het feit dat providers Bitcoin moeten aanhouden zal niet veranderen.

Grayscale CEO offert zichzelf op voor Bitcoin ETF

Een aanbieder die zich lange tijd verzette tegen deze optie was Grayscale. Het bedrijf, dat deel uitmaakt van de worstelende Digital Currency Group (DCG), boog uiteindelijk echter voor de regelgevende wil. In de laatste versie staat onder andere "Het aanmaken en aflossen van het winkelmandje gebeurt via contante opdrachten, die de geautoriseerde partij op de contante rekening stort of accepteert."

De grootste vermogensbeheerder voor digitale activa reorganiseert ook zijn personeel. Barry Silbert, de CEO van DCG, treedt per 1 januari terug als bestuursvoorzitter van Grayscale. Dit blijkt uit een SEC-document. Zijn plaats wordt ingenomen door DCG CFO Mark Shifke.

De reden voor het ontslag blijft nog onbekend. Volgens geruchten maakt het ontslag deel uit van een deal met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission om de goedkeuring te versnellen voor de omzetting van zijn eigen Bitcoin Trust in een ETF. Grayscale wil deel uitmaken van de groep die als eerste groen licht krijgt.

Bary Silbert is de afgelopen maanden vooral in het nieuws geweest vanwege juridische geschillen met Gemini. De achtergrond hiervan waren uitstaande verplichtingen van de cryptokredietverstrekker Genesis, een dochteronderneming van DCG, aan de cryptobeurs van de Winklevoss-tweeling. Genesis heeft sindsdien faillissement aangevraagd.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven