Nieuws - "Maak je geen zorgen over een CBDC"

Door Luc Vesters

"Maak je geen zorgen over een CBDC"

CBDC
VS

De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, probeerde Amerikaanse burgers gerust te stellen tijdens een hoorzitting in de Senaat. Een CBDC in de VS zou niet zo worden gebouwd dat de Amerikaanse overheid mensen zou kunnen bespioneren.

"We zijn nog ver verwijderd van het aanbevelen of zelfs maar introduceren van een centrale bank digitale valuta in welke vorm dan ook," zei Powell tijdens een hoorzitting over monetair beleid. Hij voegde er voor de Senate Banking Committee aan toe dat er "geen reden was om je zorgen te maken" over een CBDC.

Vooral Republikeinse politici uitten hun zorgen dat een CBDC de staat in staat zou stellen om de transacties van burgers te controleren. Onlangs nog maakten zowel Donald Trump als de Democraat Robert Kennedy hun verzet duidelijk.

Volgens de Atlantic Council doen 130 landen, waaronder de Verenigde Staten, momenteel proeven met een CBDC. De ECB heeft onlangs een bijzondere vastberadenheid getoond met haar controversiële plannen voor een digitale euro.

De Federal Reserve heeft ook de mogelijkheid onderzocht om een CBDC uit te geven en publiceerde vorig jaar een rapport waarin de voor- en nadelen werden beschreven. Tot nu toe hebben verschillende Amerikaanse centrale bankiers het idee echter behoorlijk afgewezen.

Zelfs als de Fed ooit een digitale dollar zou introduceren, zou dit volgens Powell alleen mogelijk zijn via het banksysteem. "Alleen banken hebben rekeningen bij de Fed en dat moet zo blijven," vertelde hij de Senaatscommissie.

Powell heeft eerder verklaard dat de Fed zal wachten op specifieke machtigingen van het Congres en het Witte Huis. Pas daarna zou ze verder kunnen gaan met de introductie van een Amerikaanse CBDC.

Ondertussen wordt de digitale euro veel resoluter verdedigd door de ECB. De officiële voorbereidende fase is begonnen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven