Nieuws - Kan SBF nog ontsnappen aan gevangenisstraf?

Door Luc Vesters

Kan SBF nog ontsnappen aan gevangenisstraf?

FTX
Wet en regelgeving
Kan SBF nog ontsnappen aan gevangenisstraf?

Een van de grootste misdaadzaken in de geschiedenis van de VS kwam gisteravond tot een voorlopig einde in een rechtbank in New York. Sam Bankman-Fried, de oprichter van de insolvente crypto exchange FTX, werd door de jury schuldig bevonden - op alle aanklachten. Het vonnis laat nog op zich wachten, maar een lange gevangenisstraf lijkt onvermijdelijk; het zou wel eens meer dan 100 jaar kunnen worden. Kan Sam Bankman-Fried zichzelf nog redden van de gevangenis?

De openbare aanklager van de VS beschuldigde Sam Bankman-Fried van zeven aanklachten: vier aanklachten wegens fraude, twee aanklachten wegens samenzwering en één aanklacht wegens het witwassen van geld. Hij werd op alle aanklachten schuldig bevonden door de twaalfkoppige jury.

Het bewijs was "overweldigend" in het voordeel van een veroordeling, zegt Howard Fischer. De Amerikaanse advocaat uit New York heeft een groot deel van zijn carrière besteed aan het verdedigen en vervolgen van witteboordencriminelen, onder andere als senior procesadvocaat bij de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC). Hij volgde het proces tegen Sam Bankman-Fried intensief. "We hadden getuigenissen van hoge leidinggevenden bij FTX en Alameda die de beklaagde in het centrum van een criminele onderneming plaatsten," zei Fischer.

SBF "kon jury niet overtuigen

Om zichzelf te verdedigen nam Bankman-Fried een ongebruikelijke stap: hij ging zelf in de getuigenbank zitten en beantwoordde vragen van de verdediging en de aanklager. Maar SBF "kon de jury niet overtuigen van zijn onschuld," zei Fischer. In plaats daarvan werd hij herhaaldelijk geconfronteerd met zijn eigen verklaringen in interviews of op X (voorheen Twitter). Het Openbaar Ministerie was herhaaldelijk in staat om "tegenstrijdigheden" in zijn verklaringen te benadrukken, vervolgt Fischer.

Gaat SBF in hoger beroep?

SBF hangt nu een gevangenisstraf tot 115 jaar boven het hoofd. Hoe hoog de straf daadwerkelijk zal zijn, wordt volgend jaar op 28 maart beslist. Dan wil rechter Kaplan het vonnis uitspreken.

Welke straf er uiteindelijk ook wordt bepaald, Fischer weet zeker dat SBF in hoger beroep zal gaan: "Tegen elk vonnis kan beroep worden aangetekend - en dat gebeurt meestal ook. Ik denk dat het een uitgemaakte zaak is."

Maar ook hier maakt de zaak geschiedenis. Terwijl in een hoger beroepsprocedure de gedaagde meestal op borgtocht vrij is, is dat bij SBF niet het geval. Kort voordat het proces begon, gelastte de rechtbank voorlopige hechtenis. De reden: Hij zou hebben geprobeerd om kroongetuige Caroline Ellison in diskrediet te brengen door haar dagboeken naar de New York Times te lekken. Daarom moet hij in hechtenis wachten tot het vonnis bekend wordt gemaakt.

Tweede rechtszaak volgend jaar

Ongeacht de uitkomst is er nog een proces tegen Sam Bankman-Fried. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie beschuldigde SBF oorspronkelijk van in totaal 13 aanklachten. Door een deal met de Bahama's werden vijf punten (voornamelijk beschuldigingen van overtredingen van verkiezingscampagnewetten) uitbesteed aan een aparte procedure. Eén punt werd geschrapt. Rechter Kaplan had het proces gepland om te beginnen op 11 maart volgend jaar - twee weken voordat het eerste vonnis bekend werd gemaakt.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven