Nieuws - Is Apple de redder die de Metaverse nodig heeft?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Is Apple de redder die de Metaverse nodig heeft?

Is Apple de redder, die de Metaverse nodig heeft?

De Metaverse lijkt op een woestijn. Cryptofans vestigen daarom hun hoop op Apple, dat een VR-bril op de markt wil uitbrengen. Maar kan het bedrijf de Metaverse redden?

Iedereen die een blik werpt op de Decentralands en de Sandboxes van deze wereld zal zich realiseren: De Metaverse lijkt op een woestijn. In april bereikte het aantal spelers een nieuw dieptepunt. Inmiddels waren er op Decentraland slechts 23 gebruikers per dag online. Voor een project dat miljoenen aan ontwikkelingskosten heeft opgeslokt. Om nog maar te zwijgen over de prijsontwikkeling van de eigen tokens. De afgelopen maanden kenden ze maar één richting: steil naar het zuiden. De cryptocoins (MANA en SAND) zijn elk meer dan 90 procent verwijderd van hun laatste all-time high.

En aan de commerciële kant ziet het er ook somber uit voor de Metaverse. De hernoeming van de Facebookgroep naar Meta heeft de hype rond digitale werelden pas echt op gang gebracht. Horizon Worlds" moest leuk en een ervaring zijn. Ook wel een plek waar mensen kunnen netwerken. Vandaag de dag is het vooral één ding: een miljardengraf. Alleen al in 2022 besteedde de divisie "Reality Labs" van Metaverse bijna 14 miljard dollar aan de ontwikkeling van AR- en VR-technologieën voor de digitale wereld. In het laatste kwartaal kwam daar nog eens bijna vier miljard bij.

Naar verluidt was "Horizon Worlds" zo "populair" onder het personeel dat Meta de werknemers opdroeg meer tijd in hun eigen Metaverse door te brengen. Officieel verdedigt Mark Zuckerberg nog steeds zijn eigen opmars, maar Meta heeft zich allang gericht op de volgende hype: kunstmatige intelligentie ook wel AI genoemd.

Is Apple de redder?

Maar er lijkt licht aan de horizon, althans dat denken sommige crypto-liefhebbers, want Apple komt binnenkort met een eigen VR-bril, compleet met eigen App Store. De eerste productrelease sinds de Apple Watch in 2015 staat gepland voor 5 juni.

De crypto community krijgt ook meer hoop door hun eigen projecten. "Metaverse shitcoins zullen zo hard pompen dat het niet leuk meer is," schrijft Udi Wertheimer op Twitter. Het is goed mogelijk dat die pomp er ook echt komt. Toen begin dit jaar de eerste geruchten over de Apple glasses opdoken, steeg MANA van 30 naar 80 cent. De prijsstijging was echter niet houdbaar. De situatie zal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn voor de daadwerkelijke launch.

Ondertussen blijven marktwaarnemers fluisteren over een aparte Apple metaverse. In feite is er, afgezien van de VR-bril, weinig bewijs voor een aparte digitale wereld. Maar het zou zeker een zogenaamde "corporate metaverse" zijn, zoals Meta's "Horizon Worlds".

Apple geen belang bij crypto

Bovendien moet men niet vergeten: Apple heeft er als bedrijf helemaal geen belang bij om zich met crypto bezig te houden - integendeel. Eind vorig jaar scherpte het bedrijf de richtlijnen in zijn eigen App Store aan en verbood het apps om mechanismen als "cryptocurrencies of wallets" te integreren. Bovendien vertrouwt Apple traditioneel op een gesloten ecosysteem voor zijn producten, externe partnerschappen zijn eerder zeldzaam. Bijgevolg zal de crypt industrie waarschijnlijk niet profiteren van een metaverse van Apple. Een echte redder ziet er anders uit.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven