Nieuws - Hoe Lightning de adoptie van Bitcoin stimuleert

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Hoe Lightning de adoptie van Bitcoin stimuleert

Bitcoin (BTC)
Crypto-acceptatie
Blockchain/Technologie
Hoe Lightning de adoptie van Bitcoin stimuleert

Microstrategy, Twitter, El Salvador - al deze use cases dragen aanzienlijk bij aan de adoptie van Bitcoin. Maar Bitcoin heeft altijd geworsteld met hoge kosten en trage transactieverwerking. Hoe de schaalbaarheid van Bitcoin verandert met Lightning en wat Bitcoin-beleggers nu moeten weten.

Bitcoin-voorstander Michael Saylor integreerde in april het Lightning-netwerk in zijn MicroStrategy e-mailadres. Via een tweet liet Saylor zien hoe de eerste Satoshis met succes naar hem werden verzonden op saylor@microstrategy.com. Twitter pusht Lightning al sinds 2021: volgers kunnen tips sturen in de vorm van de cryptocurrency. Twitter gebruikt daarvoor een interface met de provider Strike, wiens app al beschikbaar is in delen van de VS, Argentinië en El Salvador. Dat laatste land lezen is misschien niet verrassend, vooral omdat de Midden-Amerikaanse staat BTC tot officieel betaalmiddel heeft verklaard.

Een reeks van dergelijke use cases, gedragen door Bullrun 2021, leidde tot een eerste acceptatieboost voor het Lightning-netwerk. En toch, zelfs onder cryptoliefhebbers laat de verspreiding van Lightning erg op zich wachten.

Het concept is goed, maar staat nog in zijn kinderschoenen

Lightning is een tweede laag netwerk voor Bitcoin waarover transacties worden uitbesteed. Lightning bestaat uit een reeks ontelbare betalingskanalen die deelnemende nodes met elkaar verbinden. Via deze betalingskanalen kan een willekeurig aantal transacties heen en weer worden gestuurd in near real-time en met lage kosten, zonder de blockchain van de cryptocurrency te belasten.

Maar hoewel er al meer dan vijf jaar is verstreken sinds de introductie van Lightning, staat het netwerk nog steeds in de kinderschoenen. Een reden voor de aarzelende verspreiding is de gebruiksvriendelijkheid. Er is bijvoorbeeld een Lightning wallet en een Bitcoin wallet nodig, die met elkaar compatibel moeten zijn. Een ander nadeel is de beperkte liquiditeit tussen de betaalkanalen. Als er namelijk te weinig Bitcoin vast in het netwerk zit, kunnen de kanalen maar beperkt gebruikt worden.

Verder zijn er onopgeloste problemen en veiligheidsproblemen langs de zogenaamde routing, waarbij transacties over meerdere kanalen worden geleid. Aanbieders van derden, zoals wallet-, betaal- en liquiditeitsdiensten, verzachten in toenemende mate veel van de bovengenoemde uitdagingen, maar dragen in toenemende mate bij aan het verlies van netwerkdecentralisatie, wat met name onder voorstanders van Bitcoin een cruciaal criterium is.

Hoe Lightning het succes van Bitcoin beïnvloedt?

Lightning heeft het potentieel om Bitcoin te voorzien van de schaalbaarheid die het mist. Zo zou het netwerk bestaande bedrijven als VISA een censuurbestendig alternatief kunnen bieden. De populariteit van Lightning hangt echter niet alleen af van de ontwikkeling binnen het netwerk, maar ook van het succes van Bitcoin zelf:

Als de Bitcoinprijs stijgt, zal er meer vraag zijn naar kleine tot middelgrote betalingen in satoshis. Juist deze alledaagse betalingen zou Lightning kunnen dekken. Eén ding mag echter niet over het hoofd gezien worden: Hoe zullen de Bitcoin-houders omgaan met de massale adoptie van Bitcoin?

Als Bitcoin veel meer gebruikt zou worden als digitaal goud met een waardeopslagfunctie en nauwelijks als alledaags ruilmiddel (valuta), dan zou een gestandaardiseerd betalingsniveau zoals Lightning dat biedt achterhaald zijn. Het lijkt echter redelijk om aan te nemen dat Lightning Bitcoin zou kunnen helpen een nieuw soort hybride activaklasse te worden, waarbij zowel het idee van een alternatief geldsysteem als het idee van een digitale waardeopslag wordt gevestigd.

En dat zou, kortom, beide netwerken ten goede komen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven