Nieuws - Hebben Chinese burgers de E-Yuan nodig?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Hebben Chinese burgers de E-Yuan nodig?

CBDC
Hebben Chinese burgers de E-Yuan nodig?

China verdeelt bijna 30 miljoen US dollar in E-Yuan om CBDC te promoten. Tot nu toe is de toepassing echter beperkt gebleven.

Om het begin van de lente te vieren gaven verschillende steden in China de nationale digitale munt van de centrale bank (CBDC) E-Yuan weg. In totaal verdeelden de gemeenten meer dan 180 miljoen van de digitale yuan (ongeveer 26,52 miljoen US dollar) onder de bevolking. Dit blijkt uit een bericht in het Chinese dagblad Global Times. Regionale overheden lanceerden 200 verschillende activiteiten in de vorm van subsidies en consumptiebonnen om de adoptie onder burgers te stimuleren.

Alleen al de metropool Shenzhen zou daarbij meer dan 100 miljoen e-yuan hebben uitgedeeld aan de inwoners van de stad. Het is de eerste keer dat China zijn eigen CBDC verspreidt sinds de versoepelingen in het land. Shenzhen gaf eind mei vorig jaar voor het laatst E-Yuan weg.

E-Yuan, een flop in China?

Hoewel de organisatoren de promotieactiviteiten als een "succes" beschouwen, schatten waarnemers de adoptie onder de bevolking nogal laag in. Zo vertelde een voormalige medewerker van de People's Bank of China (PBOC) aan het nieuwsportaal Caixin dat hij "teleurgesteld" was over het gebruik tot nu toe.

Dr. Jonas Gross ziet de problemen in het gebrek aan voordelen die de e-yuan biedt boven digitale betaalmogelijkheden van derden. "Waarom zou een CBDC als betaalmiddel moeten worden gebruikt als er in China al efficiëntere, goedkopere en handigere aanbieders zijn, zoals WeChat Pay of Alipay?" zei de voorzitter van de Digital Euro Association. De Europese Centrale Bank (ECB), die ook werkt aan een digitaal alternatief voor de euro, zou hier belangrijke lessen kunnen leren voor haar eigen project, vervolgde Gross.

China staat echter niet alleen in de lage adoptiegraad. Ook in Nigeria is de adoptie van de e-Naira door de bevolking tot nu toe beperkt gebleven. Als gevolg daarvan beperkte de centrale bank het gebruik van contant geld. Daardoor stapte de bevolking steeds meer over op Bitcoin, wat leidde tot BTC-prijzen van 60.000 US dollar op individuele P2P-beurzen. En ook in China blijft de crypto-activiteit hoog ondanks het verbod.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven