Nieuws - Nigeria vertrouwt op digitale munt van de centrale bank

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Nigeria vertrouwt op digitale munt van de centrale bank

CBDC
Wereldeconomie
nigeria cbdc

Nigeria zet een nieuwe stap in de richting van een cash loze maatschappij. Opnames van overheidsrekeningen stoppen vanaf maart.  

Vanaf maart volgend jaar wordt het opnemen van contant geld van overheidsrekeningen in Nigeria verboden, meldt Bloomberg. "Op 1 maart starten we onderzoeken naar het witwassen van geld en corruptie bij elke geldopname van een overheidsrekening, ook al is het maar een naira", aldus het hoofd van de Nigeriaanse financiële inlichtingendienst, Modibbo Tukur. 

Poging om het financiële systeem te reden 

De politie in Nigeria rechtvaardigt deze maatregel in een poging om het financiële systeem en de staatsambtenaren te beschermen "tegen voortdurend misbruik". In 2012 lanceerde Nigeria de maatregeling met de beleidsagenda "Nigeria zonder contant geld". Sindsdien zijn transacties in contanten achtereenvolgens beperkt. Als onderdeel van de agenda ontwikkelde het land zijn eigen digitale centrale bankmunt, de eNaira. Hierdoor is Nigeria een van de 114 landen die gebruik maakt van de CBDC, dit werd echter niet goed ontvangen. 

Om de acceptatie van de eNaira onder de bevolking te bevorderen, zal ook het opnemen van contant geld van particuliere rekeningen worden beperkt. Vanaf 9 januari kan slechts ter waarde van 45 US dollar per dag worden opgenomen. 

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven