Nieuws - 114 landen werken aan CBDC-projecten

Sam Fröling

Door Sam Fröling

114 landen werken aan CBDC-projecten

CBDC
Ontwikkelingen
114 landen werken aan, CBDC-projecten

Het aantal landen dat digitale een centralebank munt ontwikkelt, groeit snel. De halve wereld bereidt zich nu voor op de invoering van CBDC's.

De wereldwijde ontwikkeling van CBDC heeft tijdens de coronapandemie een aanzienlijke impuls gekregen. Volgens een recent rapport van de Amerikaanse "Atlantic Council" houden 114 landen zich momenteel bezig met digitaal centrale bankgeld - een stijging van 280 procent ten opzichte van mei 2020, toen "slechts" 30 landen zich met het onderwerp CBDC bezighielden.

Ondertussen bevindt 46 procent van de landen zich ten minste in een test- of ontwikkelingsfase, aldus het rapport. Alleen Ecuador en Senegal hebben hun eigen projecten voor een digitale centrale bank op een laag pitje gezet. In het algemeen wordt de Volksrepubliek China beschouwd als een pionier op het gebied van de ontwikkeling van CBDC. Beijing test momenteel de digitale renminbi (e-RMB) op bijna 260 miljoen mensen. Bovendien zijn CBDC's reeds in gebruik in elf landen - hoofdzakelijk in Caribische staten zoals de Bahama's en Jamaica.

En ook in Nigeria. Afrika's grootste economie introduceerde de e-Naira al in oktober 2021 - met een bescheiden vraag. Slechts 0,5 procent zou de digitale munt tot nu toe hebben gebruikt. De centrale bank reageerde hierop door vanaf 9 januari het opnemen van contant geld bij geldautomaten te gaan beperken.

"G7 in ontwikkelingsfase

De zeven economisch sterkste industrielanden werken ook aan het "geld van de toekomst". De Federal Reserve is in november vorig jaar begonnen met een grootschalig experiment. De Europese Unie heeft onder meer Amazon opdracht gegeven een prototype voor een digitale euro te ontwikkelen. Bovendien heeft bijna elk G20-land de afgelopen zes maanden "aanzienlijke vooruitgang" geboekt, aldus het rapport van de Atlantische Raad.

CBDC: een Kans of ongewenst?

De voordelen van digitale centrale bank valuta zijn duidelijk. Zij kunnen grensoverschrijdende betalingen vergemakkelijken en in het algemeen de inclusie van burgers uit regio's met een zwakke financiële infrastructuur bevorderen. Toch ziet de Atlantic Council verschillende uitdagingen in verband met een brede invoering van de digitale munt van de centrale banken.

Enerzijds is er het gevaar van cyberaanvallen op het dominante systeem. Ten tweede zou een grote consumentenvraag een run op de banken kunnen veroorzaken, waardoor hun kredietverlening verminderd wordt en de rente een schok krijgt.

Bovendien zien de deskundigen van de Amerikaanse Atlantic Council met de opkomst van verschillende CBDC's ook tegenzijdes voor het geopolitieke machtsevenwicht als geheel. Dit zou het gemakkelijker maken om sancties te omzeilen - voorbeeld: Rusland. Sinds het begin van de oorlog werkt de Federatie op volle toeren aan de invoering van een digitale roebel. Het zou in 2024 klaar moeten zijn.

En tenslotte is de kwestie van de privacy onlosmakelijk verbonden met CBDC's. Voorstanders beweren dat digitale munten van de centrale bank en privacy met elkaar te verzoenen zijn. Een praktische oplossing is echter nog niet gevonden. Ondanks alle innovatie blijft er een zure smaak hangen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven