Nieuws - Rusland wil tegen 2024 zijn eigen CBDC's introduceren

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Rusland wil tegen 2024 zijn eigen CBDC's introduceren

CBDC
Wereldeconomie
Ruland CBDC

De digitale roebel moet vanaf 2024 in heel Rusland worden ingevoerd. Dat is althans wat Bank Rossii van plan is.

De pogingen om Ruslands eigen digitale centralebankvaluta (CBDC) in te voeren, worden in Rusland opgevoerd. Zoals Bank Rossii in een nieuw document aankondigt, wil de Russische muntbewaker de digitale roebel vanaf 2024 in het hele land invoeren.

Concreet staat er: "In 2024 zal Bank Rossii beginnen met het geleidelijk aansluiten van alle kredietinstellingen op het digitale roebelplatform en het aantal beschikbare betaalopties en transacties met slimme contracten uitbreiden."

Sommige functies, zoals een offline modus en de implementatie van meer financiële aanbieders en beurzen, zullen naar verwachting vanaf 2025 worden uitgerold. In april kondigde Rusland een eerste testfase van de digitale roebel aan voor 2023. Daarna moet een routekaart voor landelijke integratie worden gepresenteerd, zei vice-gouverneur Olga Skorobogatova in juni.

In het algemeen zoekt Rusland naar manieren om de westerse sancties te omzeilen in de nasleep van de oorlog in Oekraïne. De aandacht voor de ontwikkeling van een eigen CBDC heeft daarom "hoge prioriteit", gaf het hoofd van de centrale bank Elvira Nabiullina, eind april toe.

Rusland doet ook onderzoek naar een op blockchain gebaseerd platform om zijn uitsluiting van het internationale betalingssysteem SWIFT te compenseren.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven