Nieuws - In Nigeria staat de Bitcoin op 60.000 US dollar

Mike Hesp

Door Mike Hesp

In Nigeria staat de Bitcoin op 60.000 US dollar

Bitcoin (BTC)
CBDC
Wereldeconomie
In Nigeria staat de Bitcoin op 60.000 US dollar

Terwijl Nigeria probeert de CBDC eNaira te lanceren, stijgt de waarde van Bitcoin in het land.

Bitcoin wordt momenteel verhandeld op Nigeriaanse cryptobeurzen tegen een koers van 60.000 dollar. Sinds de regering de invoering van haar eigen digitale centrale bankmunt, de eNaira, heeft gepusht, is de belangstelling voor een gedecentraliseerd, openbaar en veilig alternatief voor de CBDC snel toegenomen. Bitcoin is een middel geworden voor burgers om gecentraliseerde geldcontrole tegen te gaan. En dat heeft zijn prijs.

Dit is waarom de BTC prijs zo is gestegen

De Nigeriaanse Monetaire Autoriteit heeft onlangs 10 februari vastgesteld als uiterste datum voor het inleveren van oude bankbiljetten. De regering vervangt dus de oude bankbiljetten door nieuwe. De maatregel is bedoeld om de overgang naar de digitale munt van de centrale bank (CBDC) te versnellen en valsemunterij, inflatie en het witwassen van geld tegen te gaan.

Door het daardoor ontstane geldgebrek is de vraag naar Bitcoin toegenomen. Omdat het aanbod echter enorm beperkt is, ligt de BTC-prijs op peer-to-peer (P2P) platforms zoals LocalBitcoins op een gemiddelde prijs van 38.000 US dollar. Ongeveer 65 procent boven de huidige prijs per munt van 23.000 dollar. Andere aanbiedingen voor verkoop bedragen zelfs meer dan 60.000 dollar per bitcoin.

Deze toegenomen belangstelling kan worden gemeten. Volgens Google Trends zijn de termen "Bitcoin kopen" en "hoe koop ik Bitcoin" momenteel goed voor de meeste online zoekopdrachten in Nigeria.

CBDC: Nigeria wil eNaira promoten

Nigeria is een van de weinige landen die al een digitale munt van de centrale bank (CBDC) hebben ingevoerd. De eNaira maakt deel uit van het "cashless Nigeria" monetaire beleid. De centrale bank ziet grote mogelijkheden voor de financiële infrastructuur in de digitalisering van geld: "Een efficiënt en modern betalingssysteem correleert positief met economische ontwikkeling en is een belangrijke factor voor economische groei."

Maar de acceptatie van de eNaira onder de bevolking is tot nu toe nog laag. Naar schatting maakt minder dan 0,5 procent van de burgers gebruik van de CBDC. Om de acceptatie van de eNaira te vergroten, heeft de regering het opnemen van contant geld vanaf begin januari beperkt. Particulieren kunnen dan ook slechts 45 US dollar per dag opnemen bij geldautomaten. Als het opnamebedrag wordt overschreden, wordt een vergoeding van vijf procent in rekening gebracht.

Of de regering in de toekomst succes zal hebben met deze strenge maatregelen valt nog te bezien. Met de toenemende vestiging van Bitcoin onder de bevolking heeft de staat eindelijk een serieus groeiende concurrerende munt.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven