Nieuws - Greenpeace versus Bitcoin: Nu BlackRock aan de beurt

Door Ted Maas

Greenpeace versus Bitcoin: Nu BlackRock aan de beurt

Bitcoin (BTC)
Investeren
Crypto-acceptatie
Greenpeace versus Bitcoin

Het BTC-logo en Larry Fink met laserogen boven New York City: Greenpeace wil BlackRock’s CEO verantwoordelijk houden en de Bitcoin-code veranderen.

Het Bitcoin-logo scheen boven de indrukwekkende skyline van New York City (NYC). Niet als de nieuwste grap van het Bitcoin-collectief Bitman, dat eerder al het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt oranje liet schijnen. Maar als onderdeel van de anti-Bitcoin campagne van Greenpeace USA. De milieuorganisatie probeert al meer dan een jaar de code van Bitcoin te veranderen - tevergeefs. De nieuwe poging treft BlackRock en andere financiële instellingen.

Het statement van Greenpeace

"Met verbluffende projecties op prominente gebouwen in NYC zet Greenpeace USA de schijnwerpers op de schadelijke gevolgen voor het klimaat van Bitcoin-investeringen door financiële reuzen JPMorgan Chase en BlackRock", aldus de NGO van Greenpeace in een persbericht. Toegegeven: Het Bitcoin-logo op Times Square in hartje New York is echt een prachtig gezicht. Maar de context klopt niet. In een 48 pagina's tellend rapport hebben ze uitgezocht hoe schadelijk Bitcoin eigenlijk is voor het milieu. Greenpeace heeft de resultaten samengevat in een video.

Greenpeace heeft de commentaarfunctie op YouTube voorlopig uitgeschakeld. Op Twitter krijgt de milieuorganisatie echter de volle frustratie van de Bitcoin-community over zich heen. Met memes, beledigingen, maar ook opbouwende kritiek rekent de community af met de anti-Bitcoin-campagne. De milieuactivist Daniel Batten heeft het Greenpeace-rapport al geanalyseerd en komt tot een conclusie:

'Vanwege de vele onnauwkeurigheden, uitsluitingen, het gebruik van gebrekkige brongegevens, het gebrek aan bewijs om veel beweringen te ondersteunen, het ontbreken van een objectieve beoordeling van de volledige milieu-impact en het bewijs van een sterke vooringenomenheid van de kant van de bijdragers, kun je het beste dit rapport negeren.

Greenpeace wordt opgeroepen om meer kennis te vergaren met betrekking tot Proof of Work en de rol van Bitcoin als katalysator in de energietransitie.

BlackRock CEO nu Bitcoin maxi?

Greenpeace is er zeker van: "Elk wetenschappelijk rapport maakt duidelijk dat we snel moeten afstappen van fossiele brandstoffen als we onze planeet bewoonbaar willen houden." Maar "invloedrijke financiële leiders" zetten de planeet jaren terug. Uitgelicht in de video: BlackRock CEO Larry Fink en JPMorgan chief Jamie Dimon - met laserogen. Immers: Larry Fink is de afgelopen weken al vaker opgevallen als Bitcoin-aanhanger.

Met de beelden wil Greenpeace USA financiële reuzen "verantwoordelijk houden voor de impact van hun Bitcoin-weddenschappen tegen het klimaat", aldus de organisatie. Het publiek wordt ook uitgenodigd om zich bij de beweging aan te sluiten. Kritische vragen blijven tot nu toe onbeantwoord door Greenpeace. Het doel van de petitie, genaamd Change the Code, not the Climate: Verander het consensusmechanisme van Bitcoin in Proof of Stake.

Bitcoin PoS: Greenpeace kan het zelf doen

Om medestanders voor de petitie te winnen, somt Greenpeace vier feiten over Bitcoin op. Deze moeten aantonen hoe schadelijk de cryptocurrency is met het huidige consensusmechanisme. De milieuorganisatie erkent de positieve aspecten van de gedecentraliseerde financiële infrastructuur niet. Toch is het juist deze decentralisatie die Greenpeace zou kunnen helpen bij de uitvoering van haar project.

Nieuwe ideeën kunnen worden voorgesteld via Github. Met een zogenaamd "pull request" kan Greenpeace haar project bespreken met de community. Daarnaast is de Bitcoin-broncode openbaar en voor iedereen toegankelijk. Greenpeace zou dus eenvoudig de code zelf kunnen veranderen. Het is echter de vraag of Bitcoin Proof-of-Stake de gehoopte goedkeuring zal krijgen. Ook opmerkelijk: de connectie tussen Chris Larsen en Greenpeace. De oprichter van Ripple steunt het project en heeft al 5 miljoen dollar gedoneerd.

Dit is hoe Bitcoin de energietransitie vooruit kan stuwen

In tegenstelling tot de mening van veel critici: energie-intensieve Bitcoin-mining zou de potentie kunnen hebben om de energietransitie vorm te geven. De thesis: mining apparatuur kan flexibel aan- en uitgezet worden en kunnen dus beter ingezet worden bij overproductie. Op deze manier is er betere controle op het energienetwerk en wordt herbruikbare energie sneller winstgevend vanwege de Bitcoin-gerelateerde kruisfinanciering.

Sommige bedrijven gebruiken Bitcoin mining bijvoorbeeld om hun elektriciteitskosten te beperken. Dit is ook het geval bij een tulpenkweker uit Nederland, die Bitcoin mined terwijl hij de energie gebruikt om zijn kassen te verwarmen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven