Nieuws - Gary Gensler vergelijkt cryptobeleggingen met goudvissen

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Gary Gensler vergelijkt cryptobeleggingen met goudvissen

PAX Gold (PAXG)
Wet en regelgeving
Gary Gensler vergelijkt cryptobeleggingen, met goudvissen

Gary Gensler maakt zich belachelijk in de crypt community met een nieuwe video. Daarin trekt de SEC-chef een interessante vergelijking.

SEC-hoofd Gary Gensler is al lang persona non grata voor velen in de crypto community sinds de Amerikaanse Securities and Exchange Commission verschillende maatregelen inleidde tegen Amerikaanse bedrijven zoals Coinbase, Kraken en Paxos. In een nieuwe video bespotte en beledigde  de 65-jarige opnieuw de community. Daarin vergeleek Gensler cryptobeleggingen onder meer met goudvissen.

De video maakt deel uit van een serie waarin Gary Gensler individuele onderwerpen indeelt vanuit het regelgevend perspectief van de SEC. In deze video legt hij uit waarom cryptoplatforms onder het toezicht van de autoriteit zouden moeten vallen. Zijn argument: Het gebruik van de platforms creëert een beleggingscontract tussen de klant en de exploitant. Dus zijn de effectenwetten van de VS van toepassing, wat inhoudt dat de bedrijven zich moeten registreren bij de SEC.

Gensler probeert het conflict met crypto-platforms te illustreren met een voorbeeld:

Op vele plaatsen moeten honden verplicht worden aangelijnd. Als u wordt aangehouden voor een niet aangelijnde hond, kunt u beweren dat het een goudvis is, maar u zult toch beboet worden. De wet is geïnteresseerd in wat het is, niet hoe het gelabeld wordt. Met andere woorden, je zou kunnen zeggen dat zij (de cryptoplatforms) hun best doen om een hond op een goudvis te laten lijken.

Crypto community bekritiseert

De reacties uit de crypto community lieten niet lang op zich wachten. Sommige Twitteraars herinnerden Gensler aan zijn optreden twee weken geleden bij het House Finance Committee. Daarin gaf de SEC hoofd niet aan of Ether een effect was of niet, ondanks meerdere verzoeken.

Onmiddellijk onder de video publiceerde een andere gebruiker een bericht waarin Gary Gensler een lezing geeft aan het Massachussets Institute of Technology (MIT) in 2018. Destijds zei hij: "Driekwart van Space is door de SEC niet geclassificeerd als effecten."

Ondertussen strekken de discussies rond de SEC-chef zich uit buiten de cryptoruimte. Een Republikeins congreslid riep onlangs openlijk op tot het aftreden van Gensler. En kritiek op zijn acties komt ook uit het Democratische kamp, dat de 65-jarige tot nu toe heeft gesteund.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven