Nieuws - Effect of grondstof? Gary Gensler ontwijkt vragen over Ethereum

Door Ted Maas

Effect of grondstof? Gary Gensler ontwijkt vragen over Ethereum

Ethereum (ETH)
Wet en regelgeving
Genser ETH effect grondstof securities

Is Ethereum (ETH) een effect (security) of een grondstof (commodity)? Deze vraag blijft SEC-chef Gary Gensler maar ontwijken.

Gary Gensler gaf tijdens een hoorzitting geen duidelijk antwoord op de vragen van de commissieleden. In het bijzonder ontweek de voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zijn oordeel over de classificatie van Ethereum tokens (ETH).

Op de expliciete vraag van congreslid Patrick McHenry of Ether, de op een na grootste cryptocurrency, een effect was, gaf Gensler geen duidelijk antwoord.

"Eigenlijk kunnen alle effecten als grondstoffen worden omschreven onder de Commodity Exchange Act," aldus Gensler tegen McHenry. De SEC-chef heeft meerdere malen aangegeven dat hij cryptocurrencies die gebruik maken van het proof-of-stake consensusmechanisme als effecten beschouwt.

In een interview met New York Magazine op 23 februari sprak Gensler echter duidelijke taal. In dat interview zei Gensler het volgende:

Van alles behalve bitcoin kun je een website vinden, je kunt een groep ondernemers vinden, ze kunnen hun juridische entiteiten in een belastingparadijs in het buitenland opzetten, ze kunnen een stichting hebben, ze kunnen een advocaat nemen om te proberen arbitrage te plegen en het moeilijk te maken op juridisch gebied, enzovoort. Met andere woorden, er zitten mensen achter deze cryptocurrencies die allerlei complexe en juridisch ondoorzichtige mechanismen gebruiken, maar op het meest basale niveau proberen ze hun tokens te promoten en beleggers te lokken. (Bitcoin is, vanwege zijn unieke geschiedenis en ontstaansverhaal, in dit opzicht fundamenteel anders dan andere cryptoprojecten”.

Het lijkt er dus op dat in het congres, Gensler een andere toon aanslaat. Wordt vervolgd.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven