Nieuws - G7 wil strengere cryptonormen

Mike Hesp

Door Mike Hesp

G7 wil strengere cryptonormen

Wet en regelgeving
G7 wil strengere cryptonormen

De G7-landen willen de duimschroeven aandraaien voor crypto. Dit kan echter leiden tot conflicten binnen het orgaan.

De staten van de zeven belangrijkste industrielanden zijn van plan aan te dringen op strengere wereldwijde cryptonormen. Dit meldt het Japanse persbureau Kyodo News, dat zich beroept op voorkennis. De regeringsleiders van de G7 zijn van plan de voorstellen te presenteren tijdens de komende bijeenkomst in Japan medio mei.

Het is nog niet duidelijk welke regels de commissie concreet wil uitwerken. Aangezien de juridische status van cryptocurrencies tussen de aangesloten landen verschilt, is het denkbaar dat de G7 eerst een uniforme wettelijke norm vaststelt. Voor concrete maatregelen zullen waarschijnlijk de voorstellen van de Financial Stability Board (FSB) als leidraad worden gebruikt. Deze raad heeft in oktober vorig jaar een lijst met maatregelen voor wereldwijde cryptoregels gepubliceerd. De FSB wil in juli 2023 met een definitief ontwerp komen.

Daarnaast zouden vertegenwoordigers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hun standpunt hebben herhaald dat de G7-landen cryptocurrencies niet als wettig betaalmiddel moeten erkennen. Het IMF lanceerde de oproep begin deze maand al.

Cryptoregulering: wie zal de overhand hebben?

Welke uniforme normen de G7 uiteindelijk zal formuleren, zal afhangen van waar de lidstaten het over eens kunnen worden. In feite heeft het onderwerp potentie om te ontbranden binnen het orgaan, want terwijl bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk met de MiCA-verordening al een eigen wetgeving hebben voor het hele EU-gebied, volgt de VS een meer beperkende aanpak.

Zo heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) al verschillende aanbieders aangeklaagd, waaronder sectorgiganten als Paxos, Kraken en Coinbase, wegens vermeende handel in niet-geregistreerde effecten. De Federal Reserve heeft zelfs openlijk waarschuwingen afgegeven voor banken die zich aan crypto willen wagen.

Het is vrij onwaarschijnlijk dat de inval van de Amerikaanse toezichthouders in Europa navolging zal vinden. De Amerikaanse autoriteiten stonden onder druk na de ineenstorting van FTX. In de EU daarentegen was er na de ineenstorting geen behoefte aan actie. De MiCA zou volgens sommige deskundigen een dergelijk scenario hebben voorkomen. De regulering van de confederatie zou op het "internationale voorplan" staan. Het is moeilijk voor te stellen dat er nu een draai van 180 graden zal worden gemaakt en dat de restrictieve koers van de VS plots zal worden gevolgd.

Vanaf half mei, wanneer de G7 bijeenkomt in Hiroshima, Japan, zou er zekerheid moeten zijn voor de cryptoruimte. Naast crypto zal de commissie oplossingen moeten vinden voor veel belangrijkere problemen. Want naast de nog steeds hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne is er nu ook een nieuwe bankencrisis.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven