Nieuws - Zo graag willen de G20-landen de cryptosector reguleren

Door Sam Fröling

Zo graag willen de G20-landen de cryptosector reguleren

Zo graag, willen de G20-landen de cryptosector reguleren

De G20 werkt aan wereldwijde regulering van crypto's. Daartoe hebben de ministers van Financiën van de landen gesproken over het gelijk trekken van de richtlijnen.

Eigenlijk ging de bijeenkomst van de G20 in Bangalore, India, over de oorlog in Oekraïne en de economische gevolgen daarvan. De inflatie is immers nog steeds niet onder controle en de renteverhogingen veroorzaken problemen, vooral in ontwikkelingslanden met een hoge schuld. Dit zijn de problemen waarop er antwoorden moet worden gevonden.

Het feit dat de vertegenwoordigers van de 20 belangrijkste geïndustrialiseerde en opkomende landen toch de tijd hebben gevonden om over crypto te praten, toont in ieder geval het belang dat de landen zich hechten aan de digitale munten en tokens. In een gezamenlijke position paper gaven de ministers van Financiën duidelijke werkinstructies aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Bank for International Settlements (BIS) en de Financial Stability Board (FSB). Zij moeten nu de richtlijnen gaan uitwerken.

Focus: Stablecoins

De FSB had hiervoor vorig jaar al voorstellen ingediend. De raad moet de normen verder uitwerken en in juli 2023 presenteren. De focus ligt op de regelgeving, toezicht en monitoring van de cryptosector. Met name "global stablecoins" moet worden aangepakt. IMF-chef Kristalina Georgieva zei tegen Bloomberg dat het vooral gaat over de dekking van activa van de klanten. Mochten er regels gemist worden, dan zou ook een verbod overwogen kunnen worden, zei Kristalina Georgieva.

Samen met de FSB gaat het Internationaal Monetair Fonds in een document de macro-economische vooruitzichten en risico's van crypto-activa beoordelen. Na de ondergang van het Terra-ecosysteem, waaronder de stablecoin UST, komt deze stap weinig verrassend. Kort na de ondergang sprak de BIS zich nog uit voor strengere maatregelen.

Ondertussen richt de "Bank of Central Banks" zich op de ontwikkeling van CBDC’s. De bank presenteerde Maandag nog het project "Icebreaker". Wat dient als een platform dat in de toekomst grensoverschrijdende betalingen in verschillende CBDC's mogelijk moet gaan maken.

Lees ook: 'Joe Biden ondersteunt oproep voor 'kritische' cryptohandhaving'

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven