Nieuws - FTX verkoopt deze coins

Door Luc Vesters

FTX verkoopt deze coins

Solana (SOL)
FTX
FTX verkoopt deze coins

Faillissementsbeheerders konden in het jaar na het faillissement van FTX ongeveer 3,4 miljard US dollar in verschillende cryptocurrencies redden. Na een gerechtelijke uitspraak in september willen ze deze nu verkopen. Het doel: klanten compenseren met de opbrengst. Tot 90 procent van het verloren geld zou weer bij de rechtmatige eigenaren terecht kunnen komen. Om dit te doen, moet FTX echter het "best mogelijke resultaat" behalen, zoals de faillissementsrechtbank aangeeft. Met andere woorden: hoge winsten halen uit de verkoop en idealiter zonder de respectieve crypto's te laten bezwijken onder de verkoopdruk.

Het was daarom te verwachten dat de verantwoordelijken zouden wachten op een marktrally om vervolgens in de kracht te verkopen. Zoals blijkt uit on-chain data, is dat precies wat er gebeurd lijkt te zijn toen Bitcoin naar $35.000 steeg. Grote hoeveelheden verschillende altcoins zijn de afgelopen dagen blijkbaar van FTX wallets naar crypto exchanges gegaan. Logischerwijs behoren de sterkste altcoins tot de tokens die waarschijnlijk verkocht zullen worden. Wat zijn de gevolgen voor de respectieve munten en de hele cryptomarkt? En zullen er nog meer verkopen volgen?

$59 miljoen verkoopdruk

Het blockchain analyseproject "Lookonchain" telt cryptomunten ter waarde van 59 miljoen US dollar die FTX onlangs in beweging heeft gezet. Een groot deel hiervan, ongeveer 25 miljoen US dollar, zijn Solana tokens (SOL). FTX en zijn handelsfirma Alameda Research zijn grote supporters van het ecosysteem en hebben iets meer dan 1 miljard dollar in SOL. Vorige week hebben ze minstens 5,5 miljoen SOL gestaked, die dus voorlopig niet verkocht zullen worden.

Volgens nieuwe on-chain gegevens van Spot On Chain heeft FTX op 8 november in totaal $350 miljoen aan crypto naar exchanges overgemaakt. Het grootste deel daarvan is Solana (SOL), met een waarde van meer dan $ 211 miljoen.

Naast bijna 5.000 ETH (ongeveer 8,7 miljoen US dollar) waren er blijkbaar ook verschillende DeFi tokens te koop. Deze omvatten dydx (DYDX), Uniswap (UNI), Maker (MKR), Lido Finance (LDO) en Aave (AAVE). De bedragen zijn echter nog steeds beheersbaar, waardoor de verkochte hoeveelheden weinig effect zouden moeten hebben op de koers van de altcoins. De koers van Solana lijkt ook niet beïnvloed door de bewegingen tot nu toe en staat op het moment van schrijven boven de psychologisch belangrijke $30 grens.

Zullen er nog meer verkopen volgen?

Verrassend genoeg zijn er momenteel geen berichten over de verkoop van FTX's Bitcoin-holdings. En dat ondanks het feit dat de cryptoreservemunt zijn hoogste niveau sinds mei 2022 heeft bereikt. Als de recente prestaties aanhouden, is het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat de curatoren ook deze munten verkopen. FTX heeft immers $ 560 miljoen aan BTC in bezit. Koersverliezen als gevolg van de verkoop lijken echter onwaarschijnlijk vanwege de relatief hoge liquiditeit van Bitcoin en het hoge handelsvolume. De slechte liquiditeit van de altcoin-sector heeft daarentegen in het verleden geleid tot onrust over de verkoopdruk van FTX's holdings.

Het bedrijf van Mike Novogratz, Galaxy Digital, dat de opdracht kreeg om de munten te verkopen, kreeg daarom de eis om maximaal $200 miljoen aan crypto's per week te liquideren. Een verkoop van $141 miljoen zou deze week nog mogelijk zijn. Meer zou een obstakel kunnen blijken te zijn voor het koersherstel van de altcoinmarkt in de komende weken. FTX heeft nog steeds genoeg kanonnenvoer. De wallets die worden gevolgd door Lookonchain hebben nog steeds $619 miljoen aan crypto's. Waaronder $100 miljoen in ETH en $33 miljoen in MATIC.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven