Nieuws - Deze coins worden verkocht bij de FTX rechtszaak

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Deze coins worden verkocht bij de FTX rechtszaak

Chainlink (LINK)
Solana (SOL)
Ethereum (ETH)
dYdX (DYDX)
Uniswap (UNI)
Lido DAO (LDO)
FTX
Deze coins worden verkocht door FTX

Curatoren van FTX maken gebruik van de recente crypto-rally en sturen verschillende altcoins naar beurzen, zoals on-chain gegevens laten zien.

Ongeveer 3,4 miljard dollar aan verschillende cryptocurrencies konden curatoren een jaar na de ineenstorting van FTX redden. Na een gerechtelijke uitspraak in september willen ze deze nu verkopen. Het doel is om klanten te vergoeden met de opbrengsten. Zo kan tot 90 procent van de verloren middelen weer in handen van hun rechtmatige eigenaren komen. Om dit te bereiken, moet FTX echter het "best mogelijke resultaat" behalen, zoals de insolventierechtbank voorschrijft. Met andere woorden: hoge opbrengsten genereren met de verkopen en bij voorkeur zonder dat de respectieve crypto's onder verkoopdruk instorten.

Het was dan ook te verwachten dat de verantwoordelijken zouden wachten op een marktrally om te verkopen in een periode van kracht. Zoals on-chain gegevens laten zien, lijkt dit te zijn gebeurd tijdens de stijging van Bitcoin naar de 35.000 dollarmark. In de afgelopen dagen zijn grote hoeveelheden verschillende altcoins blijkbaar verplaatst van FTX-wallets naar cryptobeurzen. Onder de vermoedelijk afgestoten tokens bevinden zich logischerwijs de sterkste altcoin-presteerders, Solana en Chainlink. Wat zijn de gevolgen voor de respectievelijke coins en de gehele cryptomarkt? En volgen er nog meer verkopen?

Verkoopdruk van 59 miljoen dollar

Het blockchain-analyseproject "Lookonchain" telt daarbij coins ter waarde van 59 miljoen dollar die FTX onlangs in beweging heeft gezet. Een groot deel daarvan, ongeveer 25 miljoen dollar, bestaat uit Solana coins (SOL). FTX en zijn handelsfirma Alameda Research waren grote promotors van het ecosysteem en bezitten iets meer dan een miljard dollar aan SOL. Vorige week hebben ze nog eens 5,5 miljoen SOL vastgezet, die voorlopig niet verkocht worden.

Naast bijna 5.000 ETH (ongeveer 8,7 miljoen dollar), waren er blijkbaar ook verschillende DeFi-coins te koop, waaronder dydx (DYDX), Uniswap (UNI), Maker (MKR), Lido Finance (LDO) en Aave (AAVE). De bedragen zijn echter nog beperkt, dus de verkochte hoeveelheden zouden tot nu toe weinig invloed moeten hebben op de koersen van de altcoins. Ook lijkt de koers van Solana tot nu toe onaangedaan door de bewegingen en staat op het moment van schrijven boven de psychologisch belangrijke 30 dollar.

Zullen er nog meer verkopen volgen?

Verrassend genoeg zijn er momenteel nog geen rapporten over de verkoop van de Bitcoin voorraden van FTX, zelfs niet nu de leidende cryptovaluta het hoogste niveau heeft bereikt sinds mei 2022. Als de recente prestatie aanhoudt, lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de curatoren ook deze coins afstoten. FTX houdt namelijk BTC ter waarde van 560 miljoen dollar aan. Koersdalingen als gevolg van verkopen lijken echter onwaarschijnlijk vanwege de relatief hoge liquiditeit en het hoge handelsvolumen van Bitcoin. De illiquiditeit van de altcoin-sector zorgde in het verleden echter voor zorgen over de verkoopdruk door FTX voorraden.

Het bedrijf dat belast is met de verkoop van de coins, Galaxy Digital van Mike Novogratz, kreeg daarom de instructie om maximaal 200 miljoen dollar aan crypto's per week te liquideren. Deze week zouden dus nog verkopen tot 141 miljoen dollar mogelijk zijn. Meer verkopen kunnen in de komende weken een obstakel vormen voor het herstel van de koersen op de altcoin-markt. FTX heeft namelijk nog genoeg "munitie". De wallets die Lookonchain volgt, houden nog steeds 619 miljoen dollar aan crypto's aan. Hieronder bevinden zich 100 miljoen dollar aan ETH en 33 miljoen dollar aan MATIC.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven