Nieuws - Dit is wat er gebeurt als FTX zijn crypto's verkoopt

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Dit is wat er gebeurt als FTX zijn crypto's verkoopt

Solana (SOL)
Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH)
FTX
Stablecoin
Ontwikkelingen
Faillissement
Dit is wat er gebeurt als FTX zijn crypto's verkoopt

Op 13 september krijgt FTX mogelijk goedkeuring om voor $3,5 miljard aan crypto's te verkopen. Dit is wat je moet weten.

De vergeten spoken van 2022 zijn onlangs weer ontwaakt en spoken blijkbaar al rond op de cryptomarkt. Dat is te zien aan de huidige koerszwakte van de afgelopen dagen. Eén naam galmt steeds vaker door de sociale media: FTX. Zoals rechtbankdocumenten uit augustus aangeven, krijgt de omgevallen beurs van Sam Bankman-Fried naar verwachting op 13 september toestemming van de rechter om de geredde crypto-voorraden te liquideren. En die zijn nog steeds aanzienlijk. FTX en zusterbedrijf Alameda Research hebben naar verluidt crypto's met een waarde van meer dan $4,3 miljard.

Het gerucht over de op handen zijnde verkoop veroorzaakte prompt prijsdalingen op de altcoin markt, geleid door Solana. Volgens de laatste informatie waren curatoren al begonnen met het verplaatsen van de eerste SOL-holdings. De bredere sector volgde de voormalige lieveling Sam Bankman-Fried, waarna sommige coins en tokens nieuwe dieptepunten bereikten. Dus zelfs voor de vermeende liquidatie van FTX aandelen, struikelt de markt al. Hoe slecht kan het nog worden voor de altcoins? En welke cryptocurrencies maken zelfs deel uit van het portfolio van de failliete exchange?

Dit zijn de cryptocurrencies die FTX heeft

De invloed van Sam Bankman-Fried en Alameda Research in de cryptosector reikte ver. In de loop van hun bestaan verwierven FTX en co. grote belangen in verschillende tokens. Ze verzekerden zich ook van aanspraken op latere uitbetalingen van cryptocurrencies die nog op slot zaten (vesting). Volgens de curator Kroll hebben ze ongeveer 4,3 miljard dollar aan crypto's gespaard. Sinds de publicatie van de gegevens in januari zijn er nog verschillende bijgekomen.

De holdings omvatten ongeveer 245 miljoen dollar in stablecoins, evenals 268 miljoen dollar in BTC, 90 miljoen dollar in ETH en verder bedragen van tientallen miljoenen van de altcoins APT, DOGE en MATIC. Daarnaast bezitten de bedrijven grote hoeveelheden kleinere tokens met een totale waarde van meer dan een miljard US dollar, voornamelijk bij derden en andere cryptobeurzen. Iets meer dan twee miljard US dollar aan kleinere altcoins, waarvan sommige op de Solana blockchain staan, zijn illiquide en kunnen niet worden verkocht. Gezien de hoge liquide holdings vraagt de cryptogemeenschap zich echter af wat er zal gebeuren als ze op de markt komen.

De totale waarde van de FTX-activa is natuurlijk onderhevig aan de schommelingen van cryptocurrencies. Om de schuldeisers van de insolvente beurs zoveel mogelijk terug te betalen, zullen de curatoren snel willen verkopen, zo wordt aangenomen. De markt lijkt deze potentiële verkoopdruk nu in te prijzen. De koersen van APT, MATIC en XRP reageerden met scherpe dalingen in vergelijking met een week geleden. Vooral Solana boekte de zwaarste verliezen tot nu toe, omdat FTX en Co. bijzonder grote SOL-voorraden in handen hebben.

Neerwaartse glijbaan voor de altcoin markt?

Een eerdere analyse van Solana toonde aan dat de werkelijke liquide holdings aanzienlijk lager zouden moeten zijn. Volgens deze analyse zullen veel van de SOL tokens pas in de loop van de komende jaren toegankelijk worden voor FTX en zijn ze voorlopig onverkoopbaar. De hoeveelheden BTC, ETH en co. zouden in theorie ook door de markt moeten kunnen worden geabsorbeerd zonder enorme prijsverliezen te lijden. Vooral omdat de crypto's waarschijnlijk niet in één klap verkocht zullen worden. Uit de rechtbankdocumenten blijkt dat Galaxy Digital, het bedrijf van Mike Novogratz, de opdracht krijgt voor de verkoop van de crypto's. Het plan van FTX, dat dus ter goedkeuring is voorgelegd, voorziet in de liquidatie van crypto's met een waarde tussen de 100 en maximaal 200 miljoen Amerikaanse dollar per week.

Bovendien zal de verkoop waarschijnlijk "Over The Counter" (OTC) plaatsvinden, dat wil zeggen rechtstreeks tussen de respectieve partijen. Dit is bedoeld om het effect op de markt te beperken en een zo stabiel mogelijke verkoopprijs te garanderen. Galaxy is ook van plan om een deel van de coins en tokens in te zetten in DeFi-projecten om passieve inkomsten te genereren en latere uitbetalingen te verhogen. Dit vermindert de cash holdings, in ieder geval op de korte termijn. De door velen voorspelde super-GAU zou op basis van deze bevindingen dus enigszins worden gerelativeerd.

De FTX verkopen zijn mogelijk niets meer dan FUD (Fear, Uncertainty, Doubt). Maar dit plaagt de cryptosector de laatste tijd steeds meer. Dus alleen al het vooruitzicht van aanhoudende verkoopdruk van FTX veroorzaakt extra paniek onder veel beleggers. Deze angst zou kunnen leiden tot verdere prijsdalingen in de komende weken, zoals nu al duidelijk is. Zwakke macro-economische gegevens, dalende liquiditeit en de historische negatieve balans van crypto in september blijven wijzen op turbulente weken voor de sector. Het lijkt er dus op dat beleggers opnieuw sterke zenuwen nodig zullen hebben.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven