Nieuws - Waarom een nieuwe Bitcoin sell-off dreigt in september

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Waarom een nieuwe Bitcoin sell-off dreigt in september

Bitcoin (BTC)
Ontwikkelingen
Waarom een nieuwe Bitcoin sell-off dreigt in september

Statistisch gezien is september de slechtste maand voor Bitcoin. Wat veroorzaakt het septembereffect?

Het is nu officieel: de slotkoers van augustus voor Bitcoin is $25.932 (USD). Dit betekent dat de cryptocurrency een dubbelcijferig koersverlies op Tableau afdrukt na een goede start in 2023 met 11 procent.

Maar is dit nog maar het begin? Kijkend naar de historisch slechte prestaties in de maand september, moet je stellen: De kans op een trendbreuk is klein. Risicovolle activa zoals techaandelen of Bitcoin presteerden in september immers slechter dan in welke andere maand dan ook - althans, zo luidt het verhaal.

Maar is dat wel waar? En hoe moeten beleggers zich nu gedragen?

In feite schetsen de gegevens een duidelijk beeld: In geen enkele andere maand presteert BTC zo belabberd als in september. Volgens bitcoinmonthlyreturn heeft de nummer 1 cryptocurrency sinds zijn ontstaan in 2009 gemiddeld 4,67 procent verloren. Op het hoogtepunt verloor Bitcoin zelfs meer dan 37 procent van zijn waarde binnen één maand. Toegegeven: Dit dieptepunt werd bereikt in 2011, dus in de volatiele begindagen van de cryptocurrency.

bitcoinmonthlyreturn

Toch heeft het digitale goud in slechts vier van de twaalf septembermaanden in de geschiedenis van Bitcoin een groen teken gedrukt voor zijn maandelijkse prestaties. Dit is in lijn met de algemene negatieve trend in risicovolle activa.

Het zogenaamde septembereffect is berucht onder effectenmakelaars. In de afgelopen 100 jaar heeft geen enkele beursmaand slechter gepresteerd. Gemiddeld verliezen de aandelenkoersen van de S&P 500 ongeveer 1 procent in de eerste maand van de herfst. Wat is hier de reden van?

Waar komt het septembereffect vandaan?

Er zijn een aantal causale verklaringen voor het septembereffect. Aan de ene kant gaan marktwaarnemers ervan uit dat beleggers na hun zomervakantie terugkeren naar de aandelenmarkt - en verliezen boeken. Deze kunnen immers aan het eind van het belastingjaar worden geclaimd. Bovendien zullen de rekeningen voor het schuldgeld opeisbaar worden, wat tot verdere verkopen zal leiden.

Maar waarschijnlijker is dat er een psychologisch verband is. Het septembereffect is zo'n ingeburgerd fenomeen geworden dat beleggers nu al effecten liquideren in afwachting van het septembereffect.

Deze start van de maand doet het septembereffect zelfs eer aan. Aan het begin van de nieuwe kalendermaand staat BTC 4,6 procent lager dan de dag ervoor. Op het moment van schrijven wordt de cryptocurrency verhandeld op 25.960 Amerikaanse dollar.

Uitzonderingen bevestigen de regel

Toch zijn marktwaarnemers zoals Samir Kerbage, CIO bij Hashdex, optimistisch.

Hoewel september historisch gezien een moeilijke maand is voor Bitcoin, met negatieve rendementen in negen van de laatste twaalf gevallen, zou september 2023 een uitzondering op deze trend kunnen zijn. Recente juridische ontwikkelingen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) - zoals de ETF-aanmelding van Blackrock eind juni en de recente positieve uitspraak voor Grayscale - hebben de markt nieuw momentum gegeven.

Samir Kerbage naar het Duitse nieuwsplatform BTC-ECHO

Aan de andere kant is de hoop op een snelle goedkeuring van een Bitcoin Spot ETF getemperd door nieuwe voorstellen van de SEC. De verantwoordelijke toezichthouder, de SEC, heeft de deadline voor een beslissing uitgesteld tot half oktober.

Toch zijn de voortekenen voor Bitcoin niet zo slecht. Onlangs heeft een Amerikaans hof van beroep Grayscale in het gelijk gesteld. Het bedrijf wil ook zijn GBTC Bitcoin Trust omzetten in een ETF. De SEC had dit niet zomaar mogen afwijzen, oordeelde de rechter.

"De uitspraak brengt beweging in de Bitcoin ETF goedkeuringsdiscussie en we geloven dat dit, samen met nieuwe aanvragen, de regelgevingsdiscussie naar de volgende fase zal brengen," stelt Kerbage in een interview met nieuwsplatform BTC-ECHO.

Disclaimer: Uiteindelijk is het septembereffect een statistische anomalie. In het verleden behaalde resultaten mogen geen basis vormen voor voorspellingen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven